Cvijeće u kući

ADAM: Kako se uzgaja, kako razmnožava, kada i zašto presađuje, što je “plač adama”…

ADAM: Kako se uzgaja, kako razmnožava, kada i zašto presađuje, što je "plač adama"...
Foto: Pixabay

Adam (lat. Alocasia odora) je mnogima omiljena sobna biljka. Podrijetlom je iz zapadne Indije, u našim krajevima gaji se kao sobna biljka, dok u jugoistočnoj Aziji, (Kina, Japan, Indija, Mjanmar…) raste na otvorenom i dostiže džinovske razmjere.

I u našem podneblju dostiže poprilične dimenzije – naraste u visinu do 2,5 metara, a dimenzije njegovih listova dosežu 90 cm.

Foto: KENPEI / Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

Premda se kod nas smatra sobnom biljkom, tijekom toplijeg dijela godine adam se može držati i na otvorenom, vodeći računa da bude zaštićen od sunca. Idealna temperatura za ovu biljku je između 18 i 24°C. Stoga ga, kad stigne jesen i temperature počnu padati, pravovremeno ga treba vratiti u zatvoreni prostor.

U stanu biljci treba osigurati mjesto s puno svjetla. Adam voli dosta vode i može se reći da ga svakodnevno treba zalijevati, osobito u stanovima s centralnim grijanjem.

Presađivanje adama

Kad primijetite da je adam prerastao posudu, treba ga presaditi u veću, vodeći računa da se korijen ne ošteti. To znači da zemlju koja se drži na žilama ne treba dirati ni otresati.

Sadi se u plodnu zemlju, bogatu hranjivima, poroznu i dobre drenaže. U praksi se to postiže tako da se napravi smjesa pijeska ili perlita, treseta i zemlje za cvijeće.

Najbolje vrijeme za presađivanje je druga polovina zime ili rano proljeće. To je ujedno i najbolje vrijeme za razmnožavanje ove biljke.

Razmnožavane adama

Adam se razmnožava dijeljenjem rizoma, pri čemu se mora voditi računa da svaki dio ima pupoljak. Ako neki dio nema pupoljak, iz njega neće moći izrasti nova biljka.

Taj se postupak može i drugačije opisati: adam se razmnožava izbojima ili pupoljcima koji se oštrim nožem odvoje od rizoma, i to tako da zahvati i dio rizoma.

Posuda za uzgoj mlade biljke bira se prema veličini dijela rizoma koji u nju sadimo, pri čemu se nastoji da posuda bude što manja jer će tako proces zakorijenjivanja biti kraći.

Da bi razmnožavanje bilo uspješno, nove biljke treba smjestiti u prostoriju s temperaturom od oko 25 °C, s puno vlage u zraku. Treba također često orošavati listove te ih povremeno prebrisati vlažnom spužvom ili krpom.

Plač adama

Veoma karakteristična pojava za ovu biljku je gutacija – pojava kapljica vode na vrhovima lista. Kaže se da je to “plač adama”.

Biljka na ovaj način izbacuje višak vode, tako da će kapljice nestati ako se biljka manje zalijeva.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.