Cvijeće na balkonu, Vrtno cvijeće

HORTENZIJE: Gdje ih posaditi, što učiniti da bujno rastu, kako promijeniti boju cvjetova?

Hortenzija (lat. Hydrangea) je rod od oko 70-75 vrsta kritosjemenjača koje su nastale u južnoj i istočnoj Aziji, Kini, Koreji, Japanu, Himalaiji i Indoneziji, te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Većina vrsta su grmovi, oko 1-3 m visoki, ostale su mala stabla i penjačice, koje mogu doseći do 30 m u visinu uspinjući se na stabla. Mogu biti listopadne ili vazdazelene, a većina kultiviranih vrsta su listopadne.

Velike cvjetne glavice ove biljke privlače pažnju gdje god da se nalaze. Bilo da je riječ o biljci zasađenoj u vrtu ili o cvjetovima u vazi, u vjenčanom buketu…, hortenzija je mnogima omiljeni cvijet.

Hortenzije je prilično lako uzgajati. Stoga, ako imate vrt, ne oklijevajte, a uz tek malo više truda možete ih ugojiti i u prikladnim posudama za cvijeće na svom balkonu. [O uzgoju na balkonu informacije možete pronaći na ovom linku!]

Kako biste od svoje hortenzije dobili što više cvjetova, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva, piše portal Living.

Ključno je poznavanje vrste hortenzije koju uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne.

Osim raskošnih cvatova, ukrasnu vrijednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi te oblik rasta. Krupni cvatovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli te metličasti u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u bijeloj boji.

Cvatovi vrsta H. macrophylla i H. paniculata mogu se posušiti i kao takvi odličan su ukras.

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na njegovanu travnjaku. Najbolje uspijevaju u težim i vlažnijim tlima, na sjenovitom ili polusjenovitom mjestu.

Njega hortenzije

U njegu spada redovito zalijevanje i prihranjivanje kompleksnim hranjivom svake godine u proljeće. U ljetnim mjesecima neće joj škoditi ni ako ju zalijevate dva puta dnevno – kasno uvečer i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala.

ŽELITE UZGOJITI HORTENZIJU NA BALKONU?! Držite se ova tri savjeta i uspjet ćete!

Orezuje se u proljeće, a tada se i razmnožava reznicama.

Cijelo ljeto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvjetove u vašem vrtu ili domu.

Hortenzije dobro podnose zimu. Kada nastupe hladniji dani s ovom biljkom pristiglom iz Japana prije dva stoljeća trebate postupati kao i s ružom. Poput ruže i hortenzija je grmolika drvenasta biljka koja se štiti od zime pokrivanjem tla suhim lišćem ili drugim prikladnim materijalom.

Kako zaštita poslužit će i lišće, grane i uveli listovi same hortenzije pa ih zato ne treba uklanjati prije proljeća.

Prije toga očisti se grm od suhih, odumrlih grančica i porežu suhi cvjetovi, a okolo grma se može staviti žičana mreža koja pridržava grane u kompaktan grm.

Boja cvjetova hortenzije

Boja cvjetova uvjetovana je s pH tla. Plavi cvjetovi hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu, dok su bijeli i ružičasti cvjetovi karakteristični za alkalno ili neutralno to. Drugim riječima, kisela tla s pH nižim od 5.5 obojat će plave cvjetove, dok tla s pH višim od 5.5 obojat će ružičaste, a ponekad i crvene cvjetove. Neutralno tlo (pH 6-7) stvarat će kombinacije plavih i ružičastih cvjetova, piše Agroklub.

Na bijele cvjetove, pH tla nema utjecaja, te će bijeli cvjetovi ostati takvima.

Mijenjanjem pH vrijednosti tla, moguće je promijeniti boju cvjetova hortenzije, ali rezultati nisu odmah vidljivi. Za postizanje željene nijanse potrebno je nekoliko mjeseci, čak i cijela vegetacijska sezona. S tim da je jednostavnije promijeniti plave cvjetove u ružičastu nego obrnuto.

Ako se odlučite na ovakav eksperiment, preporučuje se izvoditi ga samo kod hortenzija starosti minimalno dvije godine.

Morate imati na umu da će promjena kiselosti tla utjecati na druge biljke koje rastu u blizini hortenzija. Zato bi bilo poželjno najprije testirati pH tla i posavjetovati sa sa stručnjakom vrtnog centra ili poljoprivredne apoteke.

Kako dobiti plave cvjetove hortenzije?

Da bi se dobili plavi cvjetovi, nakon određivanja pH tla, u tlo se dodaje aluminijev sulfat, kako bi se snizio pH. Aluminijev sulfat se prema uputama pomiješa s vodom te zalije u području biljke.

Nakon toga se dodaje gnojivo s visokim udjelom kalija i niskim fosfora, čime se održava intenzitet plave boje. Za zakiseljavanje tla, može se dodati gnojivo za kulture koje zahtjevaju kiselu reakciju tla (rodondendroni, aronija).

Umjesto gnojiva može se koristiti kava, izmrvljene ljuske jaja, kore agruma te borove iglice.

Kako dobiti ružičaste cvjetove hortenzije?

Hortenzije mogu postići ružičastu boju tek kada je u tlu nedostatak aluminija. To se postiže dodavanjem dolomita. Pri dodavanju ne treba pretjerivati kako tlo ne bi postalo prealkalno uz pojavu nedostatka drugih hranjiva.

Stoga je idealnije rješenje sadnja hortenzija u posudi. Supstrati najčešće ne sadrže aluminij, te neće doći do ponovne promjene u plavu boju. Nakon toga dodaje se gnojivo s visokim udjelom fosfora, jer se time hortenziji sprječava pristup aluminija.

Također, na tržištu su dostupna posebna gnojiva za promjenu boje cvjeta hortenzije.

One Comment

  1. Neznam kako najlakše i po prihvatljivim cijenama doči do presadnica za tegle nekoliko vrsta zbog urasa uz ružnu ogradu da bude ljepše, a ne previše zahtjevno zbog slabe pokretljivost , hvala na pomoči….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.