Cvijeće na balkonu, Vrtno cvijeće

RUDBEKIJA: Ako tražite otpornu biljku koja će cvjetati čitavo ljeto…

Ako ste u potrazi za nekom otpornom cvjetnicom koja će krasiti vaš vrt ili terasu, ova biljka je odličan izbor.

Rudbekija (crna pupavica, pupavica lat. Rudbeckia fulgida) se često klasificira kao mali suncokret jer upravo tako i izgleda.

Manja je od suncokreta, tanja, ima puno manji centar, ali prekrasna sunčana žuta boja krasi njene duguljaste latice. Iako je stabljika dosta tanja i ovaj cvijet ima listove nisko te raste u grmu, povezanost definitivno postoji.

Rudbekija dolazi u velikom broju varijanti u raznim bojama (uključujući ljubičastu, zelenu, crvenu i crnu), ali ćete najčešće naći i najjeftinije platiti originalnu Rudbeckiu fulgidu, “običnu” žutu verziju.

Cvate obilno, u prvoj godini tek potkraj ljeta, u kolovozu, a inače od lipnja pa sve do prvih mrazeva.

Razmnožavanje rudbekije

Rudbekija se sije u ožujku (3. mjesec) ili u travnju (4. mjesec), ali ako je sijete u ranijem terminu, imajte na umu da će neko vrijeme morati biti u teglici na zatvorenom.

Sjeme stavite na dubinu od nekoliko milimetara i stavite malo zemlje preko. Kad prestane kasnoproljetni mraz, možete posaditi biljku na stalno mjesto. Najbolje je da je to mjesto sunčano, a tlo hranjivo i propusno.

Osim sjemenom, rudbekija se može razmnožavati i dijeljenjem busena.

Tijekom jeseni, ili eventualno u rano proljeće, grm ove biljke možete dijeliti. Bitno je to napraviti prije no što se pojave novi izdanci i bitno je da imate barem godinu ili dvije pauze između sljedećeg dijeljenja.

Uzgoj i njega rudbekije

Ova biljka ne traži neku osobitu njegu. Zalijevanju se posvetite samo tijekom sušnih perioda.

Rudbekiju možete prihranjivati kompostom i kupljenim gnojivom, to preporučuje kad raste najintenzivnije te kad se formiraju cvjetovi.

Zanimljivosti o rudbekiji

Zebe jako vole sjemenke rudbekije, tako da osušene cvjetove nemojte rezati i bacati. Neka ptičice jedu sjeme iz crnih glava ocvalih biljčica.

Naravno, ne morate ih ostaviti baš sve – tijekom godine možete ukloniti dio ocvalih cvjetova da potaknete rast novih.

Izvor: Dvorište i vrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.