Cvijeće u kući

ZAMIJA: Biljka novca i sreće koja uspijeva svima

ZAMIJA: Biljka novca i sreće koja uspijeva svima

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) je višegodišnja sukulentna biljka porijeklom iz Afrike. Poznata je i kao zanzibarski dragulj ili dragulj Zanzibara. Popularna je postala krajem 20. stoljeća, i to zahvaljujući nizozemskim uzgajivačima koji su je tada počeli masovno prodavati.

Danas je poprilično rasprostranjena. Jedan od glavnih razloga njene popularnosti, osim zanimljivog izgleda, je jednostavnost uzgoja, a omiljena je i stoga što se vjeruje da donosi novac i sreću. Zamija je u Maleziji poznata pod nazivom biljka novca.

ZAMIJA: Biljka novca i sreće koja uspijeva svima

Premda je sukulent, ona nije tipičan primjer te skupine biljaka tako da je u svom domu nerijetko imaju i oni koji nisu ljubitelji sukulenata.

Naraste do jedan metar u visinu, a sastoji od više izdanaka u obliku stabljika na kojima se nalaze sjajni, glatki i čvrsti zelenih listovi, dok se u u zemlji se nalazi gomoljasti dio, tzv. rizom u kojem biljka skladišti rezerve vode.

Lako je dostupna i jeftina, može se pronaći praktički u svakoj specijaliziranoj trgovini. Zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera.

Uzgoj i njega zamije

Zamija je jako zahvalna bilja, ne zahtijeva nikakvu osobitu njega, a nije previše izbirljiva ni po pitanju supstrata u kojem je uzgajate. No, na neke stvari ipak treba paziti. Prije svega, pazite da vaša zamija ne bude izravno izložena sunčevim zrakama te da joj ne bude prehladno. Temperatura prostora u kojem je držite ne bi smjela padati ispod 15 °C, a optimalna temperatura za ovu biljku je 18 – 24 °C.

Ova biljka ne voli previše vode, tako da ne treba pretjerati sa zalijevanje, a posuda u koju je sadite mora biti takva da je osigurano istjecanje viška vode.

Zamija je  jedna je od onih biljaka koje će vam biti zahvalnije ako ju zaboravite zaliti, a nego ako pretjerate s vodom. Zalijevate je samo kad se tlo potpuno osuši. U praksi to znači otprilike jednom mjesečno pa čak i nešto rjeđe.

Ako pretjerate s vodom, rizom će truniti, a listovi žutjeti. Ako se to dogodi, treba prestati sa zalijevanjem barem na mjesec dana i ukloniti žute listove.

ZAMIJA: Biljka novca i sreće koja uspijeva svima

Presađivanje zamije

Zamiju ne treba presađivati dok ne preraste posudu u kojoj je uzgajate. Da se to dogodilo, primijetit ćete po tome što je rizom počeo izvirivati iz supstrata. Također, ako je pouda od elastičnog materijala, može se dogoditi da se deformira.

Presađivanje je najbolje obaviti u proljeće jer će biljka tada najlakše podnijeti eventualna oštećenja korijena.

Razmnožavanje zamije

Zamiju je moguće razmnožavati na dva načina – dijeljenjem rizoma ili reznicama.

Prvi način je vrlo jednostavan. Prilikom presađivanja biljke razdvojite rizome i posadite ih u zasebne posude.

Ni razmnožavanje reznicama nije komplicirano. Oštrim nožem odrežite reznicu (pazite da ima barem dva lista), posadite je u posudu sa supstratom smještenu na toplom mjestu. Naravno, posuda ne smije biti izložena izravno sunčevim zrakama.

I ovaj drugi način je prilično pouzdan, a mana mu je što ćete odraslu biljku dobiti puno kasnije nego kod razmnožavanja dijeljenjem rizoma.

Zamija je otrovna!

Vodite računa o tome da su svi dijelovi zamije otrovni jer sadrže kristaliće kalcij oksalata.

Kao posljedica se može javiti iritacija kože, a u slučaju gutanja, simptomi će se javiti u vidu želudčanih tegoba.

Zbog otrovnosti zamije, preporučuje se nošenje rukavica kod presađivanja.

2 Comments

  1. Poštovani,
    kupili smo u cvječarni prekrasnu biljku ZAMIJA. Iz znatiželje pogledala sam podatke preko Googla o njoj i ostala sam pomalo iznenađena da nas cvjećarka nije upozorila da je ta biljka otrovna jer sadrži kristaliće kalcij oksalata. Ona lijepo napreduje kod nas jer joj je toplo i volimo ju, ali mi ju držimo u sobi u kojoj boravimo i spavamo, pa se pitamo, da li ju moramo premjestiti, a to možemo jedino u hodnik. Ne bi htjeli da nam ona narušava zdravlje, bez obzira što je tako lijepa.
    Srdačan pozdrav!
    Marija Sviličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.