Vrtno cvijeće

ANĐEOSKA TRUBLJA: Kako uzgojiti i njegovati ovu biljku raskošnih cvjetova?

ANĐEOSKA TRUBLJA: Kako uzgojiti i njegovati ovu biljku raskošnih cvjetova?

Anđeoska trublja (lat. Brugmansia suaveolens) zbog svog specifičnog i zanimljivog izgleda ostaje u pamćenju svakom ljubitelju cvijeća i njen naziv odmah postaje sasvim opravdan.

Prepoznat ćete je po duguljastim, najčešće mliječno žutim cvjetovima koji vise na razgranatoj stabljici punoj širokih i plosnatih listova.

ANĐEOSKA TRUBLJA: Kako uzgojiti i njegovati ovu biljku raskošnih cvjetova?

Anđeoska trublja nije malena biljka, ova prekrasna trajnica može biti i do četiri metra visoka.

Ova biljka ne voli sunčanje! Istina, ni na osunčanom mjestu neće uvenuti, ali će puno bolje napredovati ako joj osigurate mjesto u polusjeni, zaštićeno od vjetra.

Ova ljepotica cvjeta između lipnja (6. mjesec) i listopada (10. mjesec). Njeni zvonoliki, duguljasti, trubasti cvjetovi većinom mliječno žuti, ali mogu biti i bijeli, blago rozi, lila, pa i blago narančasti. Tijekom dana cvjetovi su poluotvoreni, a predvečer se potpuno otvaraju i tada dolazi do izražaja i njihov predivan miris.

Njega anđeoske trublje

Da bi bilja obilnije cvala, redovito režite ocvale cvjetove. Ako se stvori plod, onda ćete imati puno sjemenja u bodljikavim kuglicama, a ne lijepog cvijeća.

Burgmansia suaveolens najviše voli ilovastu zemlju koja je prilično drenirana, a bilo bi dobro i da ju povremeno gnojite.

Nabavite svoje najdraže tekuće gnojivo i njime je prihranite u manjim količinama jednom tjedno (ili dvaput kada joj rastu cvjetovi).

Ova divna biljka zahtijeva redovito zalijevanje, u ljetno doba poželjno ju je zalijevati dva puta dnevno, a u suprotnom će biti neposlušna – svoje cvjetove odbacuje, a lišće brzo vene.

ANĐEOSKA TRUBLJA: Kako uzgojiti i njegovati ovu biljku raskošnih cvjetova?

Ipak, nemojte previše natopiti korijen! Najbolje je da zemlja bude tek malo vlažna.

Ova biljka ne podnosi zimu, tako da ne može preživjeti na otvorenom. Preko zime je držite u svijetloj prostoriji na temperaturi između 5 i 18 °C, a ako je prostorija polutamna, onda temperatura treba biti nešto niža – između 5 i 12°C.

Razmnožavanje anđeoske trublje

Anđeoska trublja se razmnožava ili pomoću sjemena ili reznicama (vršnima najbolje), a za najbolje rezultate valja ove dijelove namakati u vodi dok ne primijetite maleni korijen.

Važna napomena

Vodite računa o tome da su svi dijelovi biljke otrovni!

Izvor: Dvorište i vrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.