Vrtno cvijeće

CINIJA: Kako uzgojiti predivni cvijet koji u naše vrtove unosi obilje vedrih boja

CINIJA: Kako uzgojiti predivni cvijet koji u naše vrtove unosi obilje vedrih boja

Raznobojni cvjetovi cinije u vaš će vrt unijeti život i privući oprašivače. Rast i cvat su mu nevjerojatno brzi te ga se smatra jednim od najjednostavnijih vrsta cvijeća za uzgoj.

Cinija je biljka grmolika rasta. Razlikujemo oko 20 vrsta cinija, od kojih su neke trajnice, a neke jednogodišnje biljke. Najpoznatija vrsta je zinnia elegans, nju možemo sresti u mnogim našim vrtovima.

Kod nas se uglavnom uzgajaju jednogodišnje vrste koje jednu sezonu cvatu i proizvode sjeme za sadnju novih biljaka.

Na vrhu uspravne stabljike visoke do 100 centimetara nalazi se cvijet čija boja ovisi o vrsti.

Tri glavne vrste cvjetova cinije su jednostruki, poludvostruki ili dvostruki, a razliku ju se po rasporedu latica.

Neki od oblika cvjetova su ‘košnica’, ‘gumb’ i ‘kaktus’. Također, različite vrste cinija prigodne su za različite uvjete rasta, one više savršene su za pozadinu vrtne gredice, dok one niže najbolje izgledaju u vrtnim posudama i na rubovima gredice. Cvjetovi cinije dolaze u svim bojama osim plave.

Cinija je biljka podrijetlom iz Meksika te joj najviše odgovara sunčano stanište zaštićeno od vjetra.

Kako sijati ciniju?

Sjeme cinije najbolje je sijati izravno u vrt jer ne vole presađivanje. Cinije su vrlo osjetljive na mraz, stoga se sijanje preporuča tek drugom polovicom travnja.

Ako počnu rasti zbijena jedna do druge potrebno ih je prorijediti tako da udaljenost među biljkama bude od 15 do 45 centimetara jer bi u protivnom bile osjetljive na bolesti kao što je pepelnica.

Kako njegovati ciniju?

Cinije su vrlo jednostavne za uzgoj, potrebno im je puno topline i svjetlosti.

Pri zalijevanju potrebno je pripaziti da se zaliju i listovi. Nakon cvjetanja najbolje je odrezati cvjetove kako bi potaknuli cvat novih cvjetova, a na kraju sezone najbolje je ostaviti cvjetove da u potpunosti sazriju i raspu sjeme.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.