Vrtno cvijeće

Gardenija – bijela ljepotica očaravajućeg mirisa. Kako je uzgojiti i njegovati?

Gardenija - bijela ljepotica očaravajućeg mirisa. Kako je uzgojiti i njegovati?

Gardenija (Gardenia jasminoides) je zimzelena biljka grmolikog oblika koju je uobičajeno uzgajati na otvorenom. No, ako je doista volite, ova divna bijela ljepotica zasigurno će prije ili kasnije naći mjesto i u vašem domu, premda je poprilično zahtjevna za uzgoj u zatvorenom.

Osim što divno miriši i još ljepše izgleda, veoma je dekorativna.

Gardenija – bijela ljepotica očaravajućeg mirisa. Kako je uzgojiti i njegovati?

Prava ljepotica. Gardenija je jedna od onih biljaka koje nećete zaboraviti – njeni prekrasni, bijeli cvjetovi sliče na ružine cvjetove, ali imaju još ljepše središte.

Sama biljka najčešće je grmolikog oblika, ali se ovisno o uvjetima uzgoja može razviti u obliku puzavice.

Njeni široki i zeleni, lagano zavrnuti listovi prilično su čvrsti, ali sama biljka je sve samo ne otporna.

Razmnožavanje gardenije

Gardeniju je moguće razmnožavati reznicama i sjemenom. Kod razmnožavanja reznicama, najbolje rezultate birajte vrše reznice.

Da bi se ukorijenile i dobro razvile reznice je najbolje prekriti prozirnom foljom, kako bi se održala vlažnost zraka i prikladna temperatura od 24 do 26 °C.

Može se uzgajati i iz sjemena, ali je to nešto složeniji proces. Uz ostalo, sjeme mora biti svježe jer je u protivnom klijavost vrlo upitna.

Gardenija – bijela ljepotica očaravajućeg mirisa. Kako je uzgojiti i njegovati?

Uzgoj i njega gardenije

Voda je vaš najbolji prijatelj. Sadnja ove mirisne biljke trebala bi se odvijati ili krajem zime ili početkom proljeća, a cvatnju očekujte između svibnja (5. mjesec) i rujna (9. mjesec).

Kad je sadite, vodite računa da gardenija mora imati dovoljno vlage i svjetla, ali za vrućih ljetnih dana mora biti u polusjeni, ne smije biti izravno izložena suncu.

Biljku držite u zaštićenom prostoru sve dok temperatura zraka ne poraste na 16 °C, tada je možete iznijeti na otvoreno. Isto tako, kad dođe jesen, vodite računa da je premjestite u zatvoreni prostor kad tempretaure počnu padati ispod 16 °C.

Gardenija je jedna vrlo zahtjevna biljka – ako ju želite uzgajati, onda se morate pomiriti s činjenicom da ju ne smijete puno premještati niti dirati. S druge strane, morate ju pregledavati jer je vrlo sklona lisnim ušima i stjenicama, a vole ju i crveni paučići.

Gardenija – bijela ljepotica očaravajućeg mirisa. Kako je uzgojiti i njegovati?

Prilikom zalijevanja, nemojte zalijevati cvijet – koristite ili raspršivač ili zalijevajte nisko. Zimi nemojte zalijevati često, već budite vrlo skromni.

Zbog toga ih je najbolje saditi blizu lavande ili ružmarina koji tjeraju navedene nametnike.

Imajte na umu da voli kiselo tlo bogato humusom, ali i tropsku klimu, što znači da zrak ne smije biti suh, a temperatura mora biti oko 25 °C.

Što se tiče gnojenja, računajte na “hranjenje gardenije” dva puta tjedno, najbolje dušičnim gnojivom.

Možete je lagano rezati kako bi rasla bolje, ali samo na proljeće, a presađivanje izbjegavajte.

Zanimljivosti o gardeniji

Gardenija, ali i jasmin. Kao što možete vidjeti po latinskom imenu ove divne biljke, gardenija se usko povezuje s jasminom, a nekada ju nazivamo i jasminova ruža.

Iako je porijeklom iz Azije (i to najčešće jugoistočne), danas je možemo naći po cijelom svijetu jer je divna ukrasna biljka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.