Ukrasno bilje, Vrtno cvijeće

GLICINIJA (plava kiša, visterija): Uzgoj, sadnja, razmnožavanje…

GLICINIJA (plava kiša, visterija): Uzgoj, sadnja, razmnožavanje...

Glicinija (plava kiša, visterija) vodi porijeklo iz Kine i Japana. Veoma je robusna penjačica od koje se može formirati niže drvo s gustom krošnjom ili je jednostavno možemo pustiti da raste kao i svaka druga penjačica.

Postoji više vrsta ove penjačice, kao što su Wisteria sinensis, Wisteria sinensis alba,… i uglavnom se razlikuju po boji cvijeta.

Glicinija cvjeta u proljeće, a ako je redovito orezujemo, može cvjetati i ljeti. Cvjetovi su grupirani u grozdove.

Za gliciniju se može reći da je nešto zahtjevnija od ostalih penjačica, pogotovo dok je biljka mlađa. Pogoduju joj sunčani do polusjenoviti položaji. Zemljište treba biti plodno i propusno, uz često zalijevanje.

Od glicinije se može formirati drvo tako što se pored biljke zabode štap oko kojeg se biljka omotava (tako dobivamo vijugavo stablo, a može se i privezivati za štap da raste ravno). Zatim se stabljika presiječe na visini od približno dva metra, pa će se tu formirati krošnja.

Drugi način je da biljci osiguramo čvrst oslonac po kojem će se penjati. To može biti zid, ograda…

Posebno treba voditi računa da taj oslonac zaista bude dovoljno čvrst jer s vremenom, kako raste i razvija se, biljka postaje sve teža, pa se može dogoditi da deformira ili polomi ogradu od terase, oluk ili drugi oslonac po kojem se penje.

To je jedan od razloga za redovito orezivanje biljke, a drugi leži u činjenici da biljka koja se redovito i pravilno orezuje obilnije cvate.

Kao i svaka penjačica, glicinija veoma brzo raste.

Razmnožava se izdancima iz korijena, položenicama ili sjemenom.

Kada kažemo razmnožavanje izdancima, znači da biljka iz korijena pušta izdanke koje jednostavno odvojim i posadimo zasebno.

Položenicama je razmnožavamo tako što u bilo koje doba godine, neku od nižih grana položimo, zatrpamo je u zemljom, ali tako da vrh bude slobodan, i za nekoliko mjeseci dobit ćemo novu sadnicu.

Razmnožavanjem na ova dva načina, nova biljka će cvjetati za 3-4 godine.

Sijanje sjemena je najdugotrajniji proces do dobivanja biljke spremne za cvjetanje, a i cvjetovi mogu biti nešto sitniji i manje raskošni. Da bi se to izbjeglo, možemo biljku izniklu iz sjemena kalemiti.

Da bi glicinija obilno cvala…

Cvatnja će biti obilnija i onda kad se glavne stabljike oblikuju i pričvrste tako da rastu vodoravno, a ne okomito, šiše portal Agroklub.com. Cvjetovi ne rađaju na kratkim izbojcima, a svrha orezivanja jest da se potakne razvoj izbojaka duž oblikovanih glavnih grana.
Najjednostavniji način jest orezivanje u dvije faze.
U kasno ljeto orežite dugačke izbojke na dužinu od 15 cm, ostavljajući 4-6 listova, kako biste potaknuli razvoj novih pupova u sljedećoj godini, a skratite postrane izbojke.
Ako želite još više raširiti penjačicu, glavne stabljike nemojte orezivati, nego ih privežite uz oslonac. Sredinom zime skratite izbojke koje ste ljeti orezali, na 8-10 cm duljine, tako da na njima ostanu samo dva do tri pupa. U isto vrijeme skratite na 15 cm sve stabljike koje su se razvile nakon ljetnog orezivanja, savjetuje Agroklub.com.

Foto: Pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.