Cvijeće u kući

Kako njegovati ciklamu da bi cvala cijele zime, sve do proljeća?

Kako njegovati ciklamu?

Jedna od najtraženijih jesenjih i zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama. I upravo ovih dana ciklama se sve češće se i ciklama traži u rasadnicima i cvjećarama.

Višegodišnja je biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja. Potječe iz planinskih predjela Male Azije, što znači da je njeno prirodno stanište svježe i vlažno područje. Sami tim spada u rijetke sobne biljke koje cvjetaju u jesen i zimu, što je čini veoma popularnom sobnom biljkom, pišu Nezavisne novine.

Kako njegovati ciklamu?

Između njenih listova, koji su srcoliki i zeleni, sa ili bez obruba u srebrnoj i zlatnoj boji, niču dugi štapići s bijelim, rozim, crvenim, narančastim i ljubičastim cvjetovima na vrhu. Česte su i ciklame u boji lavande, dvobojne ciklame, kao i one kojima se cvijet na vrhovima uvija.

Pravilna njega

Da bi ciklama uspjela u vašem domu, morate uvjete u kojima je držite što više približiti onim prirodnim. Ne podnosi topao i suh zrak, a u stanovima sa centralnim grijanjem morate dobro paziti da je ne postavite preblizu grijaćih tijela gdje će biti na udaru toplog temperatura.

Kako njegovati ciklamu?

Optimalna temperatura za dugotrajno cvjetanje je od 10 do 16 °C.

Savršeno mjesto za ciklamu je na sjevernom prozoru, gdje ima dosta svjetla ali nema opasnosti od izlaganja direktnom suncu.

Zalijevajte je dvaput tjedno

Dok raste, ciklamu zalijevajte dva puta tjedno, pri čemu treba voditi računa da se ne smoči gomolj i gornji dio biljke. Zato je najbolje biljku zalijevati odozdo, sipajući vodu u podložak, ili vrlo oprezno uz sami rub posude u kojoj biljka raste.

Osigurajte joj dovoljno vlage tako što ćete saksiju držati na vlažnim kamenčićima. Prihranjivati je možete tekućim gnojivom jednom u petnaest dana. Ciklamu ne smijete prskati vodom – listove čistite mekom krpom ili kistom, a uvele listove i cvjetove pažljivo otkinite.

Period mirovanja

Nakon što ocvate, ciklama ulazi u period mirovanja. Tada je pravo vrijeme da učinite nešto za ovu ljepoticu koja je obojila sive i hladne dane.

Sklonite saksiju s gomoljem i preostalim lišćem u hladniju prostoriju i smanjite zalijevanje, a prihranu sasvim obustavite. Sredinom ljeta ponovo počnite zalijevati biljku, stavite je na balkon, u sjenu.

Tada će početi rasti novi mladi listovi. Sredinom kolovoza biljku presadite u novu zemlju ili uklonite staru do polovine gomolja i dodajte isto toliko nove zemlje. Povremeno prihranjujte.

S prvim hladnim danima vratite ciklamu na svijetlo mjesto, u prostoriju koja se ne grije ili što dalje od izvora toplote i uživajte u novim cvjetovima.

Kako njegovati ciklamu?

Kako njegovati ciklamu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.