Ukrasno bilje

Kako uzgojiti pamapas travu u svom dvorištu?

Kako uzgojiti pamapas travu u svom dvorištu?

Pampas trava (lat. Cortaderia selloana) može da dostigne visinu i do dva i po metra. Stvara klasičan i elegantan izgled. Iz porodice je trava, a vodi porijeklo iz Južne Amerike, tačnije, Argentine, Urugvaja i južnog dijela Brazila.

Dobio je ime prema travnatim stepama na jugoistoku Južne Amerike. Ovom biljkom ćete unijeti dozu egzotike gdje god da je postavite.

Kako uzgojiti pamapas travu u svom dvorištu?

Sijanje pampas trave

Ova se biljka razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Dijeljenje je jednostavniji, ali ni uzgoj iz sjemena nije naročito težak način.
Sjeme treba posijati u rano proljeće na osunčanom mjestu, a oba biljka specifična je po tome što sjemenke ne treba prekrivati zemljom jer je za njihovo klijanje potrebna svjetlost i umjereno zalijevanje.
Preporučljivo je stoga mjesto na kojem ste posijali pampas travu zaštititi mrežom, kako ptice ne bi pojele sjeme.

Kako uzgojiti pamapas travu u svom dvorištu?

Njega pampas trave

Pampas je jednostavan za održavanje i zahtjeva samo godišnje orezivanje. Ova izdržljiva trava ne voli vjetar i sušu, a otporna je na većinu bolesti i štetočina.
Mjesto sa puno sunca je idealno za ovu travu, mada može da raste i na djelimičnom suncu. Previše sjenke može dovesti do previše vlažnog tla, što može da izazove gljivične probleme.
Vlažno, dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama neophodno je papmasu da raste. Kompost je dobar dodatak zemljištu jer obogaćuje tlo i pospješuje drenažu.

Zalivanje pampas trave

Pampasova trava je otporna na sušu. Najbolje je da dobija vodu iz prirodnih padavina, osim ako dođe do ekstremne suše. Kada je u pitanju nova biljka zalijte ih dobro nakon sadnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.