Cvijeće u kući

KLIVIJA: Izdržljiva ljepotica s predivnim cvjetovima

KLIVIJA: Izdrživa ljepotica s predivnim cvjetovima

Klivija (lat. Clivia miniata Regel) spada u skupinu izdrživih sobnih biljaka koje mogu preživjeti razne uvjete među kojima su i hladnoća te nedostatak svjetla.

Radi se o biljci koja potječe iz Južne Afrike. Njezini zeleni listovi izgledom podsjećaju na vodoskok, a mnogi joj se posebno raduju u proljeće kada se na stapki, koja može biti visoka i do 80 centimetara, pojave cvjetovi koji mogu biti narančasti, crveni, bijeli pa i prugasti, piše Zadovoljna.hr.

KLIVIJA: Izdrživa ljepotica s predivnim cvjetovima

Cvjetanje može početi već u veljači. Mirisni cvjetovi pomalo podjsećaju na amarilis, ali su manji.

Klivije vole jaku, ali ne i izravnu svjetlost. Biljka je najaktivnija od proljeća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20-ak stupnjeva Celzijevih.

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba održavati jedva vlažnim, čak i pustiti da se malo osuši između zalijevanja koja su dovoljna otprilike svakih dva tjedna.

KLIVIJA: Izdrživa ljepotica s predivnim cvjetovima

Klivija ne voli da ju selite s jednog mjesta na drugo, a dok je u najaktivnijoj fazi i raste potrebno ju je prihraniti barem jednom mjesečno.

Kad počne faza mirovanja prestanite je prihranjivati. To se obično dogodi tijekom ljetnih mjeseci.

Dok je klivija mlada potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je smjestite u veći lonac i mijenjajte samo površinski sloj zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.