Vrtno cvijeće

KRIZANTEME su predivno jesensko cvijeće, evo kako ih uzgojiti i njegovati

Krizanteme, jesenske ljepotice, otvorile su latice u listopadu i cvjetat će sve do prvog snijega ili jako niskih temperatura. No, i oštre zime krizantema će preživjeti i cvasti opet iduće jeseni.

Ljepota njihovih cvjetova, različiti oblici i njihova nezahtjevnost pri uzgoju učinili su ih jednima od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu. Inače, krizantema potječe iz istočne Kine, gdje je bila poznata još prije početka nove ere, piše Večernji list.

U 8. stoljeću prenesena je u Japan, a u 1. stoljeću u Europu. Krizanteme spadaju u porodicu glavočika – Asteraceae, najvažnija vrsta je Chrysanthemum indicum.

Osnovna karakteristika multiflora krizantema je okrugla loptasta forma presjeka 45-50 cm s mnoštvom cvjetova.

Humus je bitan sastojak tla jer veže hraniva i vodu, pa time sprečava ispiranje hraniva, nagle promjene koncentracije soli nakon gnojidbe, zamočvarivanje tla, a pomaže i u zadržavanju zraka u porama čime su osigurani optimalni uvjeti za rad korisnih mikroorganizama.

Kako uzgojiti krizanteme?

Za sadnju krizantema (sade se u travnju) pogodna su srednje teška ilovasta tla, slabo kisele do slaboalkalne reakcije (pH 6 – 7.2) uz 5% humusa.

Kako je riječ o cvijeću koje cvate u kasnu jesen, odnosno za Sve svete, često se nosi na groblje. Najčešći kultivari koji se sade za cvatnju u terminu Svi svetih su Shoesmith May i Shoesmith Yellow od krupnocvatnih krizantema, Boris Becker, White Spider i Golden Spider od špina.

Pravilan uzgoj krizanteme, da one pravodobno procvatu i da budu na dugim stapkama, zahtijeva nešto više truda i umijeća. Konac srpnja i početak kolovoza vrijeme je kad je toj biljci potrebna posebna pozornost.

Sadnja krizantema ne smije kasniti. Njihova presadnja počinje sredinom srpnja. Naime, ubrzo poslije sadnje počinju se pojavljivati cvjetni pupovi koji usporavaju rast te one ostaju niske bez obzira na dobro održavanje nasada i skidanje postranih izbojaka.

Tempiranje vremena cvatnje kod većine sorata krizantema jedan je od osnovnih uvjeta pravodobne cvatnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.