Cvijeće u kući

LIRASTI FIKUS: Jedna od najpopularnijih sobnih biljka, evo zašto je ljudi rado unose u svoj dom

LIRASTI FIKUS: Jedna od najpopularnijih sobnih biljka

Lirasti fikus (lirata, lat. Ficus lyrata) još jedna je od biljaka o kojima se ne morate puno brinuti, a daju zaista dobar vizualni efekt.

Postoji nekoliko vrsta, a najpoznatije su obični fikus i patuljasti fikus, piše portal Dvorište i vrt.

Mala džungla. Lirata je biljka koja ima velike i sjajne listove koji oblikom podsjećaju na violinu ili krušku. Moraju se brisati, ali se ne smiju puno močiti jer su skloni gljivicama i promjenama u boji – obično su zeleni, a žute fleke su loš znak.

LIRASTI FIKUS: Jedna od najpopularnijih sobnih biljka

Stabljika je prilično jaka i uspravna, ali ako listovi postanu preveliki, može se i saviti.

Razmnožavanje reznicama ili kupovina gotove biljke. S obzirom na nisku cijenu, mnogi se odluče kupiti fikus u dućanima. Ako se odlučite na razmnožavanje ove biljke, trebate znati da se lirasti fikus odrezanim vrhovima (reznicama) ili listovima.

Reznicu ili list stavite u vodu da pusti korijen, a zatim posadite.

Što više svjetla, to bolje. Sobne biljke općenito vole svjetlost, ali lirasti fikus ima veće zahtjeve od većine drugim biljkama.

Za razliku od drugih biljaka koje vole uglavnom istočne i zapadne prozore, lirasti fikus može biti i na južnom prozoru ako imate zavjese.

Rijetko zalijevajte, često brišite. Ova sobna biljka zaista se rijetko zalijeva, uglavnom jednom tjedno ili jednom u dva tjedna.

Računajte da zemlja uvijek mora biti gotovo suha te da je zapravo najveći dio održavanja lirastog fikusa brisanje biljke suhom krpom.

Ispod teglice stavite tanjurić kako bi se otpustio višak vode jer sjedenje u vodi nije dobro za korijene ove biljke.

Gnojenje, da ili ne? Ovu se biljku preporučuje gnojiti jednom mjesečno kada raste, što znači da ćete gnojivo morati kupiti u periodu između ožujka i listopada.

LIRASTI FIKUS: Jedna od najpopularnijih sobnih biljka

Pratite uputu na gnojivu i pripazite – možda je potrebno razrijediti gnojivo vodom kako ne biste spržili korijen biljke.

Pazite – otrovna je! Lirata se ne smije jesti, što nije problem za ljude, ali ponekad može biti problem za one sa znatiželjnijim ljubimcima.

Ako vaše mačke i psići vole grickati biljke, bolje je da liratu postavite na neko visoko područje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.