Vrtno cvijeće

Plamena zvijezda (Liatris spicata) – trajnica s prekrasnim cvjetovima žarkih boja

Plamena zvijezda (Liatris spicata) - trajnica s prekrasnim cvjetovima žarkih boja

Plamena zvijezda (goruća zvijezda, liatris, lat. Liatris spicata) je višegodišnja biljka koja se razvija iz malenih okruglih lukovica i pripada porodici Asteracea.

U proljeće iz zemlje niču uski sabljasti listovi koji dosegnu do tridesetak centimetara visine, dok između njih proviruje nekoliko stapki, (može ih biti i desetak), s klasastim završetkom.

Plamena zvijezda (Liatris spicata) - trajnica s prekrasnim cvjetovima žarkih boja

Cvjetovi prepuni nektara su pravi mamac za kukce i leptire, tako da se u njihovoj blizini može uživati u raznovrsnom svijetu tih žustrih stvorenja, dok su sjemenke veoma privlačne za ptice.
Ono po čemu se plamena zvijezda razlikuje od ostalog cvatućeg bilja je to što cvat započinje od vrha.

Zbog svojih dugih stapki i posebnog klasastog izgleda žarkih boja, (od bijele do ružičaste i boje lavande), vrlo je zastupljena u komercijalnom uzgoju – kao rezano cvijeće u raznim cvjetnim aranžmanima, iako im vijek trajanja u takvom obliku nije izrazito dug.

Plamena zvijezda (Liatris spicata) - trajnica s prekrasnim cvjetovima žarkih boja

Upravo radi njihove vertikalne prirode zauzimaju minimalan prostor i pogodni su za sađenje u raznim tipovima vrtnog uređenja.

Što se tiče kvalitete tla, ova biljka nije osobito zahtijevna. Dovoljno je da je tlo dobro drenirano i umjerene plodnosti s mjestom koje ima obilje sunca ili eventualno malo sjene u jednom dijelu dana.

Ipak je to biljka stasala na nepreglednim livadama bez bilo čega što bi joj zaklanjalo horizont osim velikih nedokučivih oblaka.

Razmnožava se jednostavnim dijeljenjem lukovica i sjemenom.

Bujnost i cvjetanje ovise o vrsti tla i njezi. Ako joj ne pruži pravilna njega i zalijevanje tijekom vrućih dana ne daje željeni kvantitet i kvalitet cvijeta.

No, tome se može lako doskočiti – mnogo humusa i šljunka umiješati u postojeću zemlju i uvjeti će biti zadovoljavajući.

Izvor: Cvijet.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.