Cvijeće u kući, Savjeti

PRESAĐIVANJE ORHIDEJA: Evo kako i kada je to najbolje napraviti – detaljne upute

orhideja-bp-700

Kad u vaš dom stigne nova biljka, nemojte je odmah presađivati. Agronomi savjetuju da joj ostavite dovoljno vremena kako bi se prilagodila novom prostoru.

Ipak, jednom će doći vrijeme za presađivanje. Koliko često pojedinu biljku treba presađivati, ovisi o više detalja poput vrste bilje, brzine kojom biljka raste…

Orhideje se u pravilu presađuju svake treće godine. Kad dođe vrijeme za presađivanje, evo kako ćete ga izvesti:

1. Orhideja raste u supstratu od kore pa je presadite u isti takav i presadite

Za presađivanje orhideje iskoristite vrijeme kad ona miruje, odnosno kad ne cvate, što je obično tijekom ožujka ili travnja.

2. Oštrim škarama odstranite sve oštećeno, suho i trulo korijenje biljke

Još dok je u posudi iz koje je trebate presaditi, pregledajte zračno korijenje i odstranite sve sumnjive izdanke. Kad orhideju izvadite iz posude, pregledajte cijelo korijenje. Oštrim škarama odstranite sve suhe, trule ili oštećene izdanke. Oni biljci ionako ne trebaju, a zauzimaju prostor u novoj posudi u koju orhideju presađujete.

3. Odaberite novu posudu u koju ćete biljku presaditi

Orhideje se sade u prozirne posude koje propuštaju svjetlost. Pridržavajući biljku u novoj posudi, polako stavljajte novi supstrat od kore drveta. Nemojte ga jako pritiskati kako bi korijenje imalo dovoljno zraka, no jednako tako ono mora biti obloženo sa svih strana. Kada orhideju zasadite, obavezno je zalijte kako bi se kora slegla i kako bi se istisnuo suvišni zrak.

4. Korijenje koje strši u zrak ne treba nasilno gurati u posudu

Većina orhideja ima korijenje koje strši u zrak, a njega ne trebate pokušavati zasaditi u posudu i prekriti korom. Ostavite ga slobodnim. Kako prozirne posude u kojima orhideje rastu nisu atraktivne, možete ih staviti u ukrasne posude za orhideje.

5. Korijen ne smije stajati u vodi

Ukrasne posude za orhideje imaju poseban prsten pa posuda s cvijetom ne sjeda na njihovo dno. Tako se sprečava da korijenje koje iziđe iz posude stoji u vodi ocijeđenoj nakon zalijevanja. I orhideja će biti zdravija ako je zalijevate rjeđe, a sretnija kad je u vlažnijem prostoru ili kad je povremeno orosite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.