Vrtno cvijeće

SNJEŽNA LOPTA: Jednom je posadite i svakog proljeća ćete uživati u romantičnim bijelim cvjetovima

Snježna lopta (viburnum opulus, snježna gruda, udikovina, hudika) je listopadni grm, u proljeće cvate sitnim bijelim cvjetovima koji oblikuju savršene kugle, pa otuda i njezin naziv.

Cvate od kraja travnja do lipnja. Ovaj zadivljujući grm isprva cvjeta blagom zelenom bojom, koja blijedi i postaje potpuno bijela kako cvijet sazrijeva, a zatim se na biljci pojavljuju jarkocrveni plodovi.

No, jednu stvar morate imati na umu: ako grm orežete odmah nakon cvatnje, to znači da vaša biljka te godine neće dobiti plodove. Osim gustih bijelih cvjetića i jarkocrvenih plodova, biljku krasi i jarko zeleno lišće koje podsjeća na ono stabla javora, a njihova živopisna zelena boja ujesen prelazi u narančaste i crvene nijanse.

Kada i kako posaditi snježne lopte?

Snježne lopte se obično sade u jesen ili rano proljeće, a u prvoj godini nakon sadnje biljci je potrebno učestalo zalijevanje kako bi se dobro primila.

Bitno je samo da dobiva puno sunca, no ona dobro uspijeva i u polusjeni, pa čak i u hladu. Viburnum opulus obično naraste do visine od 4 do 5 metara, a vrlo je otporan i na niske temperature.

Kako se brinuti o snježnim loptama?

Iako su otporne na mnoge vremenske uvjete, romantične snježne lopte jako su osjetljive na sušu, a često ih napadaju i štetnici poput lisnih uši što ih čini jako zahtjevnim cvijetom.

U brizi oko ove posebne biljke pomaže upravo pravilna sadnja, održavanje i obrezivanje koje igra veliku ulogu u njezinom pravilnom rastu.

Ako imate staru biljku koja je ostavljena bez rezidbe dugi niz godina, onda je možete orezati do razine zemlje kako biste je podmladili i ponovno vratili u život.

Tekst: Zadovoljna.hr / Foto: Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.