Zanimljivosti

Što simbolizira kala, zašto se baš od ovog cvijeća često prave dekoracije za svadbe?

Što simbolizira kala, zašto se baš od ovog cvijeća često prave dekoracije za svadbe?

Premda je mnogi uzgajaju kao kućno ili vrtno cvijeće, kala je na našim prostorima najpoznatije kao rezano cvijeće.

S obzirom na to da simbolizuju nevinost, često se od njih prave buketi za vjenčanja, a zbog prefinjenosti nerijetko su i dekoracija prostora za vjenčanje jer donose dozu elegancije svakoj svadbenoj temi, pišu Nezavisne.

Jednostavne, a raskošne kale su savršeno cvijeće u vazi. Pored ruža, one su pravi izbor kada niste sigurni koji cvijet da poklonite voljenoj osobi, jer nijedna dama ne može ostati ravnodušna pred delikatnom ljepotom kale.

Grčki mit o nastanku kale

Prema vjerovanju, kale su nastale zahvaljujući Heri – grčkoj boginji ljubavi, braka i rađanja. Naime, njen nevjerni muž Zeus dobio je sina Herkula sa smrtnicom. U želji da i Herkul ima božanske moći Zevs je jedne noći donio bebu kod Here da je nahrani.

Međutim, boginja je odgurnula mališana, pa se njeno mlijeko razlilo po svemiru i formiralo Mliječni put, a iz kapi koje su pale na Zemlju iznikle su bijele kale.

Kale simboliziraju ljepotu

Kod Rimljana kale simbolizuju ljepotu. Rimska boginja ljubavi, ljepote i plodnosti Venera je izlazeći iz vode prvo ugledala ovaj cvijet.

Kako je postala ljubomorna na ljepotu kala, proklela ih je dodajući im veliki žuti tučak na sredini. Ipak, on nije umanjio savršeni sklad i eleganciju cvijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.