Cvijeće u kući

CARSKA BEGONIJA: Šarena ljepotica savršena za zatvorene prostore

CARSKA BEGONIJA: Šarena ljepotica savršena za zatvorene prostore

Za mnoge idealna biljka za unutarnje prostore je carska begonija, poznata i kao kraljevska begonija i lisna begonija, latinskog naziva Rex-cultorum.

Karakteriziraju je srcoliki ili zvjezdoliki listovi u raznim nijansama živih boja – zelene, roze, ljubičaste, smeđe, prošarani upečatljivim zlatnim i srebrenim šarama. Carska begonija se uzgaja zbog prekrasnih dekorativnih listova.

CARSKA BEGONIJA: Šarena ljepotica savršena za zatvorene prostore

Održavanje i njega carske begonije

Carsku begoniju je vrlo lako uzgajati i održavati.

Carsku begoniju treba držati na svijetlom mjestu, no ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Idealna temperatura prostora je između 13 i 20 °C.

Zimi se na carskoj begoniji pojavljuju rozi neugledni cvjetovi. Te cvjetove je dobro rezati kako bi biljka svu svoju snagu usmjerila na lišće.

Zalijeva se umjereno, u periodu rasta prosječno jedan put tjedno, onda kada je površinski sloj suh. Ako je preobilno zalijevate korijen joj može istrunuti. Nakon što carska begonija uspori rast, razrijedite zalijevanje i pazite da u podlošcima ispod tegli ne ostane voda.

Posude za sadnju potrebno je dobro drenirati. Jedan put tjedno preporučuje se umjereno gnojiti.

CARSKA BEGONIJA: Šarena ljepotica savršena za zatvorene prostore

Sadnja i razmnožavanje carske begonije

Gomolji carske begonije sadi se od kraja ožujka do sredine svibnja. Sadi se u mješavinu zemlje za cvijeće, pijeska i treseta. Ako sadite više gomolja u jednu posudu, razmak mora biti minimalno 20 cm.

Begonije je moguće saditi i u vrtu, ali tek nakon što prođu sve opasnosti od mraza.

Vrlo lako se razmnožava i reznicama. U proljeće otrgnite jednu grančicu i zasadite je u mješavinu pijeska i zemlje za cvijeće. Umjereno, ali redovite zalijevajte, sve dok se ne pojave znakovi da se biljka primila.

Zanimljivosti o carskoj begoniji

Carska begonija je nezamjenjiva kućna biljka. Izrazito je dekorativna i unosi živost i boje i razbija monotoniju u prostoru. Jako se dobro uklapa u prostor i savršeno se slaže s drugim biljkama kada se smjesti iza različitih puzajućih biljaka ili onih čije grane i lišće padaju prema dolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.