Cvijeće u kući

KALADIJUM: Kako uzgojiti i njegovati ovu biljku prekrasnih šarenih listova?

KALADIJUM: Kako uzgojiti i njegovati biljku prekrasnih šarenih listova?

Kaladijum je prekrasna sobna biljka koja je, zahvaljujući svojim raznobojnim listovima, zanimljiv ukras u svakom interijeru. Poznat je i pod nazivima anđeoska krila i slonovo uho.

Korijen kaladijuma je gomolj. Sama biljka se uzgaja zbog prekrasnih raznobojnih listova te dosegne visinu od oko 60 cm.

KALADIJUM: Kako uzgojiti i njegovati biljku prekrasnih šarenih listova?

Uglavnom se uzgaja u zatvorenom prostoru, kao sobna biljka, premda se može uzgajati i na otvorenom.

Ako je uzgajate u kući, nastojte joj osigurati toplo mjesto s vlažnim zrakom. Idealno bi bilo osigurati mu stalnu temperaturu okoline oko 21 °C, a preko zime, kad biljka miruje, između 12 i 16 °C.

Kao i druge biljke koje potiču iz tropske prašume, i kaladijum najbolje uspijeva u polusjeni. Ako mu osigurate takvo mjesto, boje njegovog lišću bit će mnogo svjetlije i življe, a biljka će u cjelini mnogo ljepše izgledati.

KALADIJUM: Kako uzgojiti i njegovati biljku prekrasnih šarenih listova?

Uzgoj i njega kaladijuma

Biljka se gaji u vlažnom tresetu, treba je redovno zalijevati i svakih deset dana prihranjivati. Tijekom ožujka (marta) pojavljuju se pupoljci i tada je biljku potrebno intenzivnije zalijevati i držati je na toplom i vlažnom mjestu.

Krajem sezone rasta, u jesen, listovi postupno venu i biljka ulazi u fazu mirovanja. Kad listovi počnu venuti, biljku treba sve manje zalijevati, a kada se lišće osuši, onda se posve prestane sa zalijevanjem. Tada se gomolj  vadi iz zemlje i drži se na suhom mjestu sve do veljače (februara), kada se ponovo sadi.

Tijekom zime gomolje možete staviti u neku posudu napunjenu suhim pijeskom te ih ostaviti na suho i umjereno toplo mjesto (na 10 – 12 °C). Povremeno ih možete pregledati, ukloniti dijelove koji eventualno počnu truliti  i malo navlažiti ako primijetite da se gomolji počeli sušiti..

Gomolj treba očistiti od stare zemlje, oštrim nožem porezati stare žile i plitko  posaditi u novu zemlju koju se prethodno doda nešto pijeska i humusa. U slučaju kaladijuma, plitko znači da preko gomolja treba biti 3-4 cm zemlje.

Nakon toga zemlju održavajte vlažnom, kako bi  mogli izrasti novi listovi.

Ako kaladijum želite uzgajati na otvorenom, vodite računa da je riječ o tropskoj biljci koja raste tek kad je temperatura dovoljno visoka. U praksi to znači da ga na otvorenom ne treba saditi prije svibnja (maja) ili lipnja (juna).

KALADIJUM: Kako uzgojiti i njegovati biljku prekrasnih šarenih listova?

Razmnožavanje kaladijuma

Kaladijum se razmnožava dijeljenjem gomolja koji su prezimili, što je više nego jednostavno napraviti.

Postoji mogućnost i razmnožavanja sjemenom, ali je to dosta zahtijevan proces.

Savjeti za uzgoj kaladijuma

Uočite li na listovima uočite plijesan, to je signal da je kladijum previše natopljen vodom ili se nalazi na hladnom mjestu. 
Ako uočite da su listovi smežurani, to znači da biljci mu nedostaje vlage ili da se nalazi na pretoplom mjestu.
Kada su listovi na rubovima  smeđi i krhki, kaladijumu je prehladno i treba povećati temperaturu u prostoriji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.