Cvijeće u kući

EHMEJA: Biljka prekrasnog cvijeta, iznimno jednostavna za uzgoj

EHMEJA: Biljka prekrasnog cvijeta, iznimno jednostavna za uzgoj

Ehmeja (​lat. Aechmea fasciata) je sobna je biljka a iz porodice bromelija (Bromeliaceae), prekrasnog cvijeta i iznimno jednostavna za uzgoj. Potječe iz tropskih krajeva i spada su skupinu epifita tako da u prirodnom staništu raste na drugoj biljci, najčešće na kori drveta.

Kao kućna biljka naraste u visinu do  50 cm. Listovi su joj sivo-zeleno tvrde listove s bijelim, isprekidanim prugama, blago i elegantno su povijeni prema dolje.

EHMEJA: Biljka prekrasnog cvijeta, iznimno jednostavna za uzgoj

Kružno rastu iz središta biljke tako da stvaraju čašicu iz koje u proljeće izraste predivni ružičasti cvijet. Točnije, lažan cvijet, budući da se radi o obojanim pricvjetnim listovima.

Na njemu se pojavljuju sitni plavi cvjetići koji brzo venu. Ružičasti (lažni) cvijet traje oko 6 mjeseci. Kada uvene možemo ga odrezati i time je cvjetanje ove biljke završeno.

Ehmeja, kao i neke druge njoj srodne biljke, poput guzmanije, cvjeta samo jednom.

EHMEJA: Biljka prekrasnog cvijeta, iznimno jednostavna za uzgoj

Nakon što ocvate, biljka postupno odumire, ali time nećete ostati bez ehmeje u svom domu. Paralelno s odumiranjem stare bilje, niču i rastu mlade koje možete presaditi i uzgojiti.

Presađivanje ehmeje

Mladi izboj se oštrim nožem odvoji od matične biljke, ostavi se dan ili dva da se površina reza prosuši, pa se onda posadi i drži na temperaturi 18 – 21 °C.

Sade se u tresetnu zemlju, kako biljka raste povremeno ih treba presađivati u veću posudu, ali ne preveliku. U zemlju ni prilikom sadnje, a ni tijekom života biljke ne treba dodavati nikakvo gnojiva. Jednostavno – ehmeju nije potrebno potrebno prihranjivati!

EHMEJA: Biljka prekrasnog cvijeta, iznimno jednostavna za uzgoj

Zalijevanje ehmeje

Ehmeja voli vlagu, toplinu i svjetlost, pa joj u skladu s time nađite odgovarajuće mjesto u kući, ali vodite računa o tome da ne bude izravno izložena jakom poslijepodnevnom suncu.

Biljku često vlažite, kompost u kojem je posađena održavajte umjereno vlažnim, ali tako da se u posudi ne nakuplja voda jer će u tom slučaju biljka istrunuti, i pazite da temperatura u sobi ne padne ispod 16 stupnjeva.

Primijetite li da listovi vaše biljke gube boju, to je znak da je zrak u prostoriji previše suh. Kako bi riješili taj problem, posudu s ehmejom treba staviti na podložak ispunjen vlažnim šljunkom.

Povremeno, otprilike svaka dva tjedna, u središnju čašku ulijte malo vode, otprilike 2 cm visine.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.