Cvijeće u kući, Savjeti

IZDRŽLJIVE I LIJEPE: 10 sobnih biljaka koje treba zalijevati samo jednom mjesečno

IZDRŽLJIVE I LIJEPE: 10 sobnih biljaka koje treba zalijevati samo jednom mjesečno

Neke vrste sobnih biljaka pokazale su se iznimno zahvalnima za održavanje, čemu dovoljno u prilog govori činjenica da ih je najčešće potrebno zalijevati jednom mjesečno, piše tportal. Ipak, vodite računa o tome da raspored zalijevanja može varirati ovisno o veličini biljke, sezoni, temperaturi i vlažnosti zraka…

1. Krunica (Senecio rowleyanus)

Poznata kao biljka s kuglicama nalik grašku, ova sobna biljka privlačna izgleda pripada obitelji sukulenata, a potječe s juga Afrike, stoga lako podnosi suhoću i preživljava s vrlo malo vode. Ako ste dovoljno sretni, ova biljka je u stanju proizvesti bijele cvjetove nalik cimetovim, a najbolje će uspijevati na mjestima bogatim prirodnom svjetlošću.

2. Begonija (Begonia)

Postoje dvije vrste sobnih tipova begonije koje se razlikuju po vrsti listova i cvijeta, a obje vrste, na sreću mnogih, mrze previše zalijevanja. Vrsta begonije Cabe begonias najčešće cvate u jesen ili zimu, a vrsta s listovima Rhizomatous begonias ponekad cvjeta, no ipak je najpoznatija po zanimljivim listovima.

3. Voštani cvijet, Hoya (Hoya carnosa)

Voštani cvijet ili Hoya je zimzeleni penjući grm sa zadebljanim, mesnatim listovima. Cvjetovi su mu specifična zvjezdastog oblika, ne zahtijeva mnogo vode, no žudi za mnoštvom prirodne svjetlosti.

4. Zračna biljka (Tillandsia)

TILANDSIJA: Biljka koja uspijeva i uz minimalnu njegu, ali neke greške ne oprašta

Ova manje poznata biljka pripada epifitima – vrstama biljaka kojima nije potrebna zemlja, a najčešće uspijevaju pričvršćene na drugoj živoj biljci. Kao što im nije potrebna zemlja, isti je slučaj s vodom koje minimalno zahtijevaju. Najpoznatije pod nazivom zračne biljke, omiljene su odabir dizajnera interijera koji ih često ističu u visećim staklenim kuglama. [Više detalja na ovom linku]

5. Sretni bambus (Dracaena sanderiana)

Ova iznimno popularna i brzorastuća biljka posebno će dobro uspijevati ukoliko ju ostavite u vazi s nekoliko centimetara šljunka na dnu i istom količinom vode. Svakih nekoliko tjedana zahtijevat će dodatnu i jednako malu količinu vode.

6. Slonova noga, ponytail palm (Beaucarnea recurvata)

SLONOVA NOGA: Biljka originalnog izgleda koja uspijeva i uz minimalnu njegu

Ova biljka obožava suho tlo i pokazuje se izvrsnom sobnom biljkom koja ne traži mnogo njege. Iako zapravo nije riječ o vrsti palme, posjeduje neke od njezinih karakteristika. Biljku slonova noga ili ponytail palm potrebno je držati u širokom loncu jer ju odlikuje brz rast. Tijekom zimske sezone potrebno ju je zalijevati svakih nekoliko tjedana jer u protivnom će od previše natopljene zemlje istrunuti, a zahtijeva redovitu izloženost svjetlosti. [Više detalja na ovom linku]

7. Zebra kaktus (Zebra haworthia)

Ova sobna biljka koja neodoljivo podsjeća na aloe veru, poput nje, pripada obitelji Asphodeloideae. Ime je dobila po zebrastom izgledu listova, a zahtijeva zalijevanje jednom mjesečno i njezino pozicioniranje u domu treba biti daleko od hladnih i vjetrovitih mjesta.

8. Magarčev rep (Sedum morganianum)

Ova biljka pripada obitelji sukulenata i, poput mnogih navedenih, ne traži previše vode te će uspijevati na sunčanom mjestu u domu. Iako sporo raste, može doseći impozantnu visinu.

9. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Još jedna sobna biljka koja stiže s juga Afrike jako je blagonaklona kada je riječ o njezinu zanemarivanju. Ako listovi zelena ljiljana počnu poprimati smeđu boju, makar je prošlo dva do šest tjedana od posljednja zalijevanja, jasan je to znak da žudi za vodom.

10. Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Jedan od najčešćih problema s kojima se vlasnici ovih sobnih biljaka suočavaju povezan je s prevelikim zalijevanjem. Fikus gumijevac jedna je od najzahvalnijih biljaka za održavanje, a pravilnom njegom može godinama trajati.

One Comment

  1. Poštovani, toliko obožavam cvijeće da ne znam koje bih uzela i posadila u svoj vrt koji je ogroman. Htjela bih savjet tako da mi cvijeće uspije. Dali je moguće da sa Vama kontaktiram i da me Vi sa Vašim iskustvom posavjetujete
    Sa poštovanjem
    Saška
    Mob 0911954146

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.