Cvijeće u kući

SLONOVA NOGA: Biljka originalnog izgleda koja uspijeva i uz minimalnu njegu

SLONOVA NOGA: Biljka originalnog izgleda koja uspijeva i uz minimalnu njegu

Slonova noga (slonovo stopalo, nolina, lat. Beaucarnea recurvata) je lijepo ukrasno stablo poznato po privlačnom i neobičnom “deblu” i lišću.

Nazivaju ga slonova noga zbog neobičnog i zadebljanog donjeg dijela stabla koje izgleda poput slonovog stopala.

SLONOVA NOGA: Biljka originalnog izgleda koja uspijeva i uz minimalnu njegu

Ima debelo stablo i listove tanke poput traka koji vise i padaju sa stabljike. Vrlo rijetko cvjeta.

Potječe iz porodice agava i vrlo je otporna i izdržljiva biljka jednostavna za uzgoj u stanu ili poslovnom prostoru. Vrlo je otporno te zahtijeva minimalnu njegu i napor za uzgoj.

Može odrasti i do dva metra u visinu, ali raste jako sporo.

Njega i održavanje slonove noge

Slonovu nogu treba držati na jako svijetlom mjestu, ali pri tome bodite računa da biljke iz uzgoja, one koje ste kupili u trgovini, ne smijete izravno izložiti suncu. Njima je potrebno razdoblje prilagodbe tijekom kojeg ćete ga postupno navikavati na izravnu sunčevu svjetlost.

Osigurajte mu dosta prostora kako lišće ne bi dodirivalo zid ili zavjese.

Slonova noga ne voli vlagu i ne treba je često zalijevati jer u stablu ima vlastiti rezervoar vode. Dovoljno je zaliti jedanput mjesečno, a u toplim periodima dva puta. Zimi ga nije potrebno ni zalijevati, osim ako vidite da se listovi suše.

SLONOVA NOGA: Biljka originalnog izgleda koja uspijeva i uz minimalnu njegu

Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja stabljike. Ako uočite da su vrhovi lišća smeđi, smanjite zalijevanje jer je to jasan znak da ste pretjerali. Čak i ako problem uočite tek kad stablo biljke  počne trunuti, još nije sve izgubljeno. Prestanite je zalijevati i pustite da se zemlja posve osuši, nakon toga će se stabljika regenerirati i biljka će se oporaviti.

Slonovu nogu treba zasaditi u keramičku teglu s većim rupama na dnu i prije sadnje ga treba drenirati.

Ne sadite ovu biljku u velike posude, jer voli rasti u tijesnom prostoru. Idealan je plića i šira tegla kako bi se istaknuo neobičan oblik stabla.

Slonovu nogu treba presaditi svake tri godine, ali u teglu samo malo veću od prethodne.

Zimi ne podnosi temperature niže od 10 ° C.

Zanimljivosti o slonovoj nozi

Slonova noga je podrijetlom iz Južne Amerike, najviše iz Meksika, pa mu odgovaraju suha i škrta tla. U prirodnom staništu može odrasti i do 8 m u visinu i 1 m u širinu.

U Meksiku postoje stabla slovne noge stara i do 350 godina.

Stabla beaucarnea simboliziraju snagu i sigurnost.

2 Comments

  1. Posjedujem Slonovu nogu visine 1,7 m.Već duže vrijeme suše se vrhovi izdanaka stabljika i poprimaju zagasitu smeđu boju. listovi gube svježinu i blijedi su , stablo nije pjetjerano zalivano.zali vanje je isklučivo preko donjeg tanjura.
    Što mi je ćiniti da spasim biljku .

  2. Posjedujem Slonovu nogu visine 1,7 m.Zalivanje izvodimo kad kada isključivo preko ispod posude – tanjura.Več duže vrijeme suše se vrhovi stabljika i poprimaju zagasitu smeđu boju.
    Što mi je činiti da se spasi biljka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.