Cvijeće u kući

GLOKSINIJA: Što sve treba znati o uzgoju ove prekrasne bilje

GLOKSINIJA: Što sve treba znati o uzgoju ove prekrasne bilje

Gloksinija (lat. Sinningia speciosa) je trajna zeljasta biljka podrijetlom iz Brazila. Pripada porodici Gesneriaceae, kao i afrička ljubičica, te se stoga ove dvije biljke imaju puno sličnosti.

Iako je stigla u Europu tek u 19. stoljeću, gloksinija je osvojila srca mnogih vrtlara zbog svog jedinstvenog izgleda. Uzgaja se uglavnom kao kućna, ali ju je moguće uzgajati i na otvorenom.

GLOKSINIJA: Što sve treba znati o uzgoju ove prekrasne bilje

Slovi kao osjetljiva biljka, pa je treba njegovati s dosta pažnje, ali dugo cvjetanje i prekrasni cvjetovi lijepa su nagrada za uloženi trud.

Na tri stvari treba posebno obratiti pažnju:
1. Premda gloksinija voli puno svjetlosti, treba jako paziti da ne bude izravno izložena sunčevim zrakama.
2. Voda kojom zalijevate ovu biljku ne smije biti tvrda voda, s puno kamenca, tako da je kišnicu najbolje rješenje.
3. Voda za zalijevanje ne smije biti prehladna. najbolje je da bude sobne temperature.

Gloksinija je zeljasta biljka koja raste tek do četrdesetak centimetara u svom najvišem izdanju te jednako toliko u širinu. Korijen je gomoljast, a listovi krupni, baršunasti, mesnati i dlakavi.

Cvjetovi su pak ili purpurni ili crveni ili blago rozi, a u njima ćete uživati od ožujka (3. mjesec) do rujna (9. mjesec).

GLOKSINIJA: Što sve treba znati o uzgoju ove prekrasne bilje

Razmnožavanje gloksinije

Ovo cvijeće stvara gomolj kojim se može razmnožavati, a ako preferirate reznice, možete saditi i na taj način, s tim da se mogu uzimati reznice stabljike i lista. Treća opcija je da cvijet širite pomoću sjemena, što je, naravno, i najdugotrajniji proces razmnožavanja.

Sadnja i uzgoj gloksinije

Gloksinija se sadi plitko, zemlju mora biti bogati tresetom, a dobro je dodati i nešto pijeska.

Biljku u vrijeme cvjetanja treba dobro hraniti jednom tjedno. S prihranom treba početi kad se pojave pupoljci.

Kad prođe sezona cvjetanja, biljka polako ulazi u  faza mirovanja. Tada treba prestati sa prihranjivanjem, malo je povremeno zaliti, i ostaviti biljku da stvori gomolj. Potom se prestaje zalijevati, doslovce treba pustiti da se zemlja osuši.

Tijekom zime, dok biljka miruje, držite je u prohladnoj prostoriji u kojoj temperatura ne smije pasti ispod 6 °C.

U proljeće, kad počnu rasti novi listovi, postupno ponovo počeli  sa zalijevanjem. Na gomolju ostavite samo tri najjača iz boja, a ostale treba ukloniti.

Gloksiniju zalijevajte redovito, ali nemojte pretjerati. Neka se zemlja uvijek barem malo sasuši prije no što ponovno zalijete biljku. Pripazite i nemojte vodu lijevati direktno na cvijet ili listove jer biste mogli uzrokovati mrlje.

GLOKSINIJA: Što sve treba znati o uzgoju ove prekrasne bilje

Gloksinija ne voli sunce ni propuh

Gloksinija voli svjetlost, ali definitivno ne voli biti direktno na suncu. Zbog toga je najbolje postaviti je na istočni, sjeverni ili zapadni prozor.

Nemojte je postaviti ni na propuh jer ne voli hladan zrak, već računajte da svoju gloksiniju držite na sobnoj temperaturi (eventualno gomolj na nešto nižoj).

Gloksinija – znak divljenja

Ako gloksiniju nekome poklanjate ili je dobivate na dar, morate znati je ona cvijet koji predstavlja znak divljenja!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.