Cvijeće u kući

Kako spasiti orhideju kad joj korijen počne propadati?

Kako spasiti orhideju kad joj korijen počne propadati?

Kada je u pitanju korijen orhideje, njegovo truljenje najčešći je problem. Ono se uglavnom događa zbog prekomjernog zalijevanja orhideje ili kada se korijen predugo natapa u vodi (upravo se zato preporuča samo tuširanje orhideje uz obavezno cijeđenje).

Je li na korijenu uistinu započeo proces truljenja provjerit ćete nakon što pažljivo izvučete orhideju iz tegle. Ako primijetite da je taman, vrlo vlažan, pomalo sluzav i blatnjav, to znači da definitivno truli, piše Zadovoljna.hr.

Kako spasiti orhideju kad joj korijen počne propadati?

Tada uz pomoć steriliziranih škara morate odrezati sve trule dijelove i nakon toga pošpricati ostatke s hidrogenom. Nakon svakog reza sterilizirajte škare, a na kraju orhideju presadite u čistu novu teglu.

Još jedan čest problem je i dehidriran korijen.

Ovo se najčešće događa tijekom vrućih ljetnih mjeseci i samo par dana dehidracije može naštetiti osjetljivoj orhideji. Prvi vidljivi znakovi dehidracije korijena su smežurani i pomalo uvenuli listovi i vrlo suha mahovina.

Izvadite orhideju iz tegle i prvo korijen pažljivo isperite pod mlazom mlake vode. Nakon čišćenja lakše ćete provjeriti koji su dijelovi još uvijek zdravi i može ih se spasiti, a koje treba odstraniti. One koji su potpuno osušeni odrežite steriliziranim škarama, a ostatak korijena pošpricajte hidrogenom.

Osušite korijen na zraku, a zatim presadite orhideju i zalijte je te joj neko vrijeme pojačajte raspored zalijevanja dok se ne oporavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.