Cvijeće u kući

KUĆNA SREĆA: Uzgojite biljku koja UNOSI VESELJE U SVAKI DOM

KUĆNA SREĆA: Uzgojite biljku koja UNOSI VESELJE U SVAKI DOM

Kućna sreća (latinski naziv – Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng Shui filozofija tvrdi da ova biljka potiče protok pozitivne energije.Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvijeće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potječe sa Sardinije i nije zahtjevna za održavanje.

Njega kućne sreće podrazumijeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa, ako je držite u kući, izaberite mjesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever.

Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 °C.

Zalijevanje: Kućna sreća traži redovno zalijevanje, ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo truliti. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme “fajtati” mlakom odstajalom vodom.

Presađivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahtijeva presađivanje. Riječ je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Korijen je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće saksije.

Razmnožavanje u rezidba

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsječene izdanke upotrijebite za razmnožavanje kućne sreće.

Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pijeska i treseta, i uz redovno zalijevanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte jedan dio odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mjestu – nova kućna sreća ubrzo će početi bujati.

Šarm jednostavnosti

Prednost gajenja kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinira i sa drugim cvijećem.

Možete je iskombinirati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako što će kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Kućna sreća i njen uzgoj u vrtu

Ako hoćete da kućnu sreću uzgajate u vrtu – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored stazica u vrtu ili pored kapije i ograde.

KUĆNA SREĆA: Uzgojite biljku koja UNOSI VESELJE U SVAKI DOM

Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinirate sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lijep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje.

Ipak znajte da temperature koje su niže od 7 °C, kućna sreća u vrtu neće lako podnijeti. Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora, voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svjetla.

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznut će, ali postoje velike šanse da će s prvim proljetnim sunčevim zracima potjerati nove izdanke i početi puštati zelene listiće.

Izvor: Dobarsavjet.info

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.