Cvijeće u kući

SVEKRVIN JEZIK: Postoje dva razloga zbog kojih ovu biljku morate imati u kući!

Sanseverija ili svekrvin jezik jezik je biljka iz roda lisnatih sukulenata porijeklom iz tropske Afrike. Poznata je pod nazivima sabljica, sablja, sabljarka i indijansko pero.

Naziv svekrvin jezik dobila zbog oštrih mesnatih listova, nalik na jezik, koji rastu ravno iz zemlje, a mogu biti visoki i do jedan i pol metar.

Iza zanimljivog naziva krije se biljka koja je idealna za uzgoj u kući, čak i u spavaću sobu jer tijekom noći proizvodi kisik, što je rijetkost kod biljaka.

Neka istraživanja su pokazala da sanseverija iz zraka uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i dušikovih oksida. Zrak čisti tako što kroz lišće apsorbira toksine i zatim proizvodi čisti kisik.

To je više nego dobar razlog da baš ovu biljku uzgajate u svom domu, ali nije jedini! Osim što pročišćava zrak, sanseverija zahtijeva minimalnu njegu prikladna za neiskusne ili čak pomalo nemarne ljubitelje cvijeća.

Tijekom toplijih mjeseci dovoljno ju je zalijevati dva-tri puta mjesečno, a tijekom zimskog perioda zalijevanje gotovo da nije ni potrebno.

Sanseveriji nije neophodno mnogo svjetla tako da dobro uspijeva i na sjenovitim mjestima, ali najbolja lokacija za nju je svijetli prostor na kojem neće biti izložena direktnoj Sunčevoj svjetlosti.

Optimalna temperatura zraka u prostoriji u koji je držite je između 15 i 22 stupnja Celzija.

Presađivanje i razmnožavanje sanseverije

Sanseverije se razmnožavaju dijeljenjem ili lisnim reznicama, s tim da je dijeljenje lakši i jednostavniji način, a najbolje ga je obaviti u proljeće.

Kada joj posuda postala tijesna, biljku treba presaditi u veću. Da je došlo vrijeme za presađivanje vidi se po tome što se biljka počne izdizati iz saksije i dolazi do ogoljavanja korijena.

Stoga, da bismo spriječili isušivanje korijena, biljku presađujemo u veću posudu. Posuda treba biti samo malo veća, jer presađivanje u mnogo veću može dovesti do propadanja biljke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.