Sukulenti

PLANINSKA RUŽA: Prekrasan sukulent koji izgleda poput prave ruže

PLANINSKA RUŽA: Prekrasan sukulent koji izgleda poput prave ruže
Foto: Instagram / @rare_succulent

Sve više je ljudi koji se iz hobija bave uzgojem sukulenata, prate trendove u tom sektoru i nastoje nabaviti što više i što ljepših vrsta. U posljednje vrijeme pravi su hit sukulenti koji izgledaju poput ruža.

Nazivaju se planinska ruža (Greenovia dodrantalis), imaju čvrsto zbijeno lišće složeno u slojeve poput latica ruže. A postoji i rijetka ružičasta verzija koja još više nalikuje ružinom cvijetu.

Ovaj sukulent dobro funkcionira kao sobna biljka, ali je možete uzgajati i na otvorenom, pod uvjetom da je postavite na zasjenjeno mjesto jer izravna sunčeva svjetlost može oštetiti lišće.

No, treba voditi računa da ne ponose niske temperature, tako da planinsku ružu, ako je uzgajate na otvorenom, prije prvih mrazova treba unijeti zatvoreni prostor.

Naraste visinu oko 15 centimetara i veoma je jednostavna za uzgoj. Kao i drugi sukulenti, ova biljka ne zahtijeva puno vode i ne vole vlagu koja im sjedi na lišću, pa ih treba pažljivo zalijevati.

Planinska ruža će vremenom proizvesti nove male sukulente, pričvršćene za glavnu biljku.

Od njih možete lako dobiti novu biljku. Jednostavno te izdanke odrežete i posadite. Vrlo brzo će pustiti korijenje i nova biljaka je tu. Budući da je veoma atraktivna, možete poslužiti kao sjajan dar za neki rođendan ili kakvu drugu prigodu.

Ovaj sukulent u proljeće ponekad procvjeta, cvjetovi su maleni. žute boje. Iz njih će nakon nekog vremena nastati sjemenke koje možete posijati te i na taj način proizvesti nove sadnice.

S obzirom na to  da je planinsku ružu teško pronaći u prodaji, upravo je sjeme način da se i vi domognete ove prekrasne biljke.

Sjeme se može na nekim na nekim specijaliziranim web shopovima. Možda će vas malo obeshrabriti činjenica da treba i do dvije godine da se ovim putem dobije odrasla biljka, no ako žarko želite  imati planinsku ružu, to vas ne bi smjelo obeshrabriti.

One Comment

  1. Planinsku ruzu gledam gdje bi je mogla nabaviti -kupiti sigurno dvije god.Iz Osijeka sam i gled po vrtnim centrima ali nemaju.Ruzice su bas atraktivne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.