Cvijeće u kući

KINESKI DOLAR: Biljka koja u kuću donosi dobro raspoloženje i bogatstvo

KINESKI DOLAR: Biljka koja u kuću donosi dobro raspoloženje i bogatstvo

Cvijet kineski dolar, lat. Pilea peperomioides, je biljka iz porodice kopriva (Urticaceae) koja prema pučkim vjerovanjima donosi sreću i privlači blagostanje u kuću u kojoj raste.

Kineski dolar je sukulent podrijetlom iz Kine, iznimno elegantan i zato je sve omiljenija sobna biljka. Ima okrugle mesnate listove koji vise na peteljkama dugačkim oko 10 cm, što mu daje jako lijep izgled zračnog lopoča.

KINESKI DOLAR: Biljka koja u kuću donosi dobro raspoloženje i bogatstvo

Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi.

Cvjeta sitnim diskretnim zelenkastim cvjetovima.

Kineski dolar raste sporo, može izrasti od 30 do 60 cm u visinu.

Njega i uzgoj kineskog dolara

Kineski dolar voli biti na svijetlom mjestu, ali ga ne treba držati izravno na suncu. Listovi se okreću prema svjetlu i da rastu intenzivnije sa svjetlije strane, stoga povremeno okrećite lonac kako bi biljka uravnoteženo rasla sa svih strana.

Potrebno je dobro drenirati zelju u koju se sadi.

Biljku treba redovito, ali umjereno zalijevati. Povremeno dobro podnosi i tvrdu i suhu zemlju.

Razmnožavanje i sadnja kineskog dolara

Kineski dolar se razmnožava reznicama, a mogu se razmnožiti i sjemenom. Kod razmnožavanja reznicama drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže korijenje.

Tada se presade u nove tegle s rupicama jer se zemlja između zalijevanja mora osušiti.

KINESKI DOLAR: Biljka koja u kuću donosi dobro raspoloženje i bogatstvo

Zanimljivosti o kineskom dolaru

Iako je Pilea peperomioides pronašla svoje obožavatelje i dalje se u našem podneblje ne sreće često na mjestima gdje se prodaju kućne biljke. No u istočnim zemljama situacija potpuno drugačija.

Po nekim istočnjačkim vjerovanjima, važan iscjelitelj negativne energije u domu su biljke – i to uglavnom bujne zelene biljke koje su zaslužne za dobro raspoloženje ukućana, ali i za materijalno blagostanje i bogatstvo.

Upravo se za kineski dolar vjeruje da privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima donijeti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvrjedniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.