Cvijeće u kući, Vrtno cvijeće

JAGLAC: Kako njegovati ovaj prekrasni cvijet da bi godinama cvao

JAGLAC: Kako njegovati ovaj prekrasni cvijet da bi godinama cvao

Jaglac ili primula spada među najljepše i najotpornije svijeće. Riječ primula je latinskog podrijetla i znači prvi. Jaglac s pravom nosi to ime, budući da cvjeta veoma rano, često prije nego što snijeg okopni.

Jaglac ne voli visoke temperature. Ako ga tijekom zime držite u kući, idealno bi bilo osigurati mu temperaturu od 10 do 15 stupnjeva, a tijekom ljeta ga možete držati na 20 do 22 stupnja.

JAGLAC: Kako njegovati ovaj prekrasni cvijet da bi godinama cvao

Postoji više više od 400 vrsta jaglaca, ali samo četiri susrećemo u našim vrtovima i domovima: obični jaglac – Primula vulgaris, hibridni jaglac – Primula acaulis, sobni jaglac – Primula malacoides i jaglac žeravac – Primula obconica.

Jaglac ne voli suho tlo, pa ga treba redovito zalijevati, pogotovu kad raste u posudi, ali sa zalijevanjem ne bi trebalo ni pretjerati jer bi mogao istrunuti. U svakom slučaju, nakon zalijevanja u podlošku ne bi smjelo ostati vode.

Kad počnu rasti cvjetni pupovi, dobro bi bilo početi s prihranjivanjem. Prihranjujte ga svaka dva tjedna, dok ne završi cvatnja. Također, redovito uklanjajte ocvale cvjetove i požutjele listove. Jaglac će vam se odužiti bujnijim i brojnijim cvjetovima.

Jaglac u vrtu

Kad prođe sezona cvatnje, svoje jaglace možete posaditi u vrt kako bi vam cvjetali i nagodinu. Vole tlo bogato humusom i raspadnutim lišćem te sunčani položaj u proljeće, a zasjenjen u ljeto. Tlo treba biti blago kiselo (pH 6.5) i imati dobru drenažu. Posaditi ih treba tako da njihove krune budu na razini tla.

Jaglaci toleriraju presađivanje, čak i kada su u punom cvatu. Starije biljke mogu se razdijeliti i posaditi zasebno odmah nakon cvatnje.

JAGLAC: Kako njegovati ovaj prekrasni cvijet da bi godinama cvao

Premda jaglac voli niske temperature, prilikom presađivanja u vrt vodite računa o tome da ga ne izložite prevelikom temperaturnom šoku.

Ako ste biljku držali u toploj kući, nemojte je naglo iznijeti na niske temperature, kakve mogu vladati krajem zime, jer ona to najvjerojatnije neće preživjeti. Trebate je postupno prilagođavati, najbolje tako što ćete je na nekoliko dana iznijeti na stubište ili balkon, gdje je temperatura niža nego u kući, ali ipak ne preniska.

Kad dođe jesen, svoje jaglace ponovo presadite u posude i unesite ih u kuću, ali vodite računa da ne budu na pretoplom mjestu.

Imajte na umu da neke novije hibride sorte nisu prikladne za presađivanje u vrt. Ako takav jaglac kupite ili ga dobijete na dar, morate se pomiriti s time da će cvjetati samo jednom.

JAGLAC: Kako njegovati ovaj prekrasni cvijet da bi godinama cvao

Razmnožavanje jaglaca

Jaglac se razmnožava veoma jednostavno, i to na dva načina – sjemenom i dijeljenjem busena, tj. odvajanjem korijenskih reznica, nakon cvatnje.

Sije se u kasno ljeto ili u rano proljeće. Sjeme je veoma sitno, nakon sjetve ne treba ga prekrivati supstratom, a idealna temperatura za nicanje i rast mladih biljčica je 18 °C. Temperatura viša od 20 °C znatno smanjuje klijavost.

Prije sadnje na trajno mjesto (lonac za cvijeće ili vrt, svejedno) male biljčice najprije treba prepikirati i tako njegovati neko vrijeme, dok ne ojačaju.

Razmnožavanje dijeljenjem korijenski reznica je veoma jednostavno. Iščupate kompletnu biljku iz zemlje, rukom odvojite jednogodišnje izdanke i posadite ih na drugo mjesto.

JAGLAC: Kako njegovati ovaj prekrasni cvijet da bi godinama cvao

Izvor: Dvorište i vrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.