Cvijeće u kući, Vrtno cvijeće

KALA: Graciozan cvijet koji možete uzgojiti i u kući i u vrtu

KALA: Graciozan cvijet koji možete uzgojiti i u kući i u vrtu

Kala (lat. Zantedeschia aethiopica) je trajna zeljasta biljka iz porodice kozlačevka, prirodno rasprostranjena na jugu Afrike.

Kod nas se može uzgajati u kući i u vrtu, i to kao lončanicu i kao pravu vrtnu biljku, zasađenu u zemlju. Najčešće ju je moguće vidjeti bijelu, no dolazi u različitim bojama.

Kala je savršena biljka jer je vrlo laka za uzgoj, važno je samo pravilno ju posaditi na odgovarajuće mjesto.

KALA: Graciozan cvijet koji možete uzgojiti i u kući i u vrtu

Prikladna je za uzgoj i zbog toga što nje ne napadaju bolesti ni nametnici. Jedino je, ako je gajite u zatvorenom prostiru, u posudi, tijekom zime mogu napasti lisne uši.

Uzgoj kale u kući

Kod sobnog uzgoje kala se sadi u kolovozi ili rujnu, a cvate u zimskim mjesecima, sve do proljeća. Za sadnju kale prikladne su posude promjera između 12 i 16 cm, lukovice treba saditi na dubinu od 5 cm. U vrijeme cvatnje treba je držati na svjetlom i ne pretoplom mjestu. Važno je obilno je zalijevati, listove povremeno prskati vodom i jednom tjedno prihranjivati.

Od sredine svibnja biljka miruje, više se ne zalijeva, a listovi joj uvenu. Krajem lipnja vadimo je iz tegle i sadimo u vrt na mjesto koje je zasjenjeno u podnevnim satima. I tada je treba dosta zalijevati.

KALA: Graciozan cvijet koji možete uzgojiti i u kući i u vrtu

Krajem rujna lukovice se izvade iz vrta i zajedno sa zemljom se stavi u teglu odgovarajuće veličine te unese u kuću, ali ne u toplu prostoriju.

Tek kad nastupi zima prenesemo je u toplu prostoriju, npr. dnevni boravak

Uzgoj kale na otvorenom

Sadnja kale na otvorenom obavlja se u proljeće, nakon što prođe opasnost od mraza.

Kod izbora položaja za uzgoj kale vodite računa da ovoj biljci treba dosta svjetla, ali se isto tako morate pobrinuti da najtoplijem dijelu dana ne bude izravno izložena suncu, inače će lišće biljke uvenuti.

Kala vole vlažno tlo, pa ju ljeti treba redovito zalijevati kako ne bi došlo do isušenja, a dobro će doći i povremene gnojidba, otprilike jednom mjesečno, da bi obilno cvala.

KALA: Graciozan cvijet koji možete uzgojiti i u kući i u vrtu

Cvjeta tijekom cijele sezone, od početka ljeta sve do rane jeseni.

Ova biljka ne može izdržati niske temperature, pa prije zime gomolj zajedno sa zemljom treba izvaditi, spremiti ga na hladno mjestu (ne prehladno), povremeno navlažiti tlo i u proljeće opet zasaditi.

Razmnožavanje kale

Kala se može razmnožavati sjemenom koje treba sijati u proljeće, u pjeskovit supstrat. Sjemenke se stavljaju na razmak od 2 cm, na dubinu od 1 cm.

Posudu u kojoj zasijana kala treba prekriti najlonom da se zadrži vlaga. Kad mlade biljke porastu, možete ih posaditi u posude ili u vrt.

Češći i jednostavniji način razmnožavanja kale je odvajanje mladih gomolja od matične lukovice.

KALA: Graciozan cvijet koji možete uzgojiti i u kući i u vrtu

Mlade gomolje najbolje je odvajati neposredno nakon faze mirovanja. Prije sadnje dobro ih je dezinficirati fungicidom ili prašinom drvenog uglja, osušiti ih i onda zasaditi. Sade se na dubinu od pet centimetara.

Zanimljivosti o kali

Kala je cvijet koji dugo traje kada se odreže pa je stoga omiljen dio cvjetnih aranžmana, posebno na svadbenim svečanostima.

Ako je stavite u vazu, kala će danima krasiti vaš dom. Da bi izdržala što duže, stabljike odrežite ukoso, kako bi mogle primiti što više vode. Potom ih svaki dan ih malo skratite i promijenite vodu.

Bitno je još napomenuti da je kala otrovna za kućne ljubimce, tako da se njome mogu otrovati mačke i psi.

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.