Savjeti

MAĆUHICA: Predivan cvijet koji ne zahtijeva previše njege

macuhice-2

Maćuhica je biljna vrsta koja ne zahtijeva previše njege. Ako smo biljkama osigurali povoljno tlo sa dovoljnom količinom biljnih hranjiva, njega se svodi na prikupljanje ocvalih cvjetova i suhih listova.

U uvjetima visoke vlage tla i zraka maćuhica je podložna biljnim bolestima. Najčešće se radi o gljivičnim bolestima koje napadaju list (plamenjača, pepelnica, hrđa i crna pjegavost) i korijen (crna trulež), piše Nikola Mudri, mag. ing. ekološke poljoprivrede i agroturizma, u članku objavljenoom na služnenoj web stranici varaždinske tvrtke Parkovi.

Da bi izbjegli biljne bolesti potrebno je već prilikom odabira mjesta za sadnju davati prednost prozračnim položajima. Između biljaka ostavljati najmanje 20 cm razmaka.

Nažalost postoji štetnik koji obožava gotovo sve biljke u našim vrtovima i na cvjetnim gredicama.

Naravno radi se o španjolskom pužu kojemu su maćuhice omiljena hrana. Ali ukoliko biljke uzgajamo u posudama ili balkonu, štete od puževa golaća znatno su manje.

Osim svih mehaničkih, kemijskih i bioloških mjera kojima se borimo protiv ovog štetnika, najčešće najviše uspjeha ima hladnoća kojoj za razliku od puževa maćuhice odlično odolijevaju.

macuhice-3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.