Vrtno cvijeće

NAJBOLJI IZBOR: 5 nezahtjevnih balkonskih krasotica koje uspijevaju baš svima [FOTO]

Pelargonija

Ništa ne uljepšava balkon kao cvijeće. Možda biste i vi svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege. Kako bismo vam pomogli kod izbora, donosimo 5 vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspijeva.

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih zahtjeva u uzgoju.

U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta koja traje cijelo ljeto. Dolazi u nijansama žute i narančaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusjenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranjivima. Želite li cvatnju svojih kadifica produljiti tijekom cijelog ljeta, obvezno je uklanjanje ocvalih cvatova te redovito prihranjivanje i zalijevanje.

2. Pelargonija je također poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti.

Karakteriziraju je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na rubu imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi.

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca te propustan supstrat bogat hranjivima. Kako bi lijepo rasla obavezno je uklanjanje ocvalih cvjetove i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovito zalijevajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dvaju zalijevanja.

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja cvjeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cvjeta od lipnja do rujna, a potrebno joj je polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nježnijih cvjetova, pazite da nije previše na vjetru.

Petunije njegujte redovitim zalijevanjem te prihranjivanjem gnojivima koja sadrže nizak postotak dušika i više fosfora kako bi biljke obilno cvale. U drugom dijelu ljeta biljke možete biljke porezati na 20 cm od razine tla, dobro ih prihraniti i ponovno će cvasti do jeseni.

4. Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta.

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja.

Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Jedino što im smeta su velike vrućine.

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova.

Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat bogat hranjivima.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno ju je redovito prihranjivati. Između dvaju zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano posuši.

Izvor: zadovoljna.hr

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.