Savjeti

NARCIS: Predivan cvijet uz koji se vežu zanimljive legende

NARCIS: Predivan cvijet uz koji se vežu zanimljive legende

Jedan od prvih proljetnih cvjetova je narcis (sunovrat, narcisa, drimavac, nežić, lat. Narcissus), cvijet podrijetlom iz Perzije koji postoji u brojnim varijetetima žutih, bijelih i narančastih boja.

Narcos je simbol nade i sreće, ali i predivan proljetni ukras svakog vrta. Ako se pravilo sade i njeguju cvjetovi narcisa bit će neodoljivo raskošni i svake godine sve bogatiji jer se lako njeguju i održavaju.

NARCIS: Predivan cvijet uz koji se vežu zanimljive legende

Otporan je na hladnoću i ako se pravilno zaštiti može preživjeti i hladnoću do -30 °.

Ovisno o klimatskoj zoni, narcis može cvjetati od veljače do početka lipnja. Cvjeta obično prije tulipana, a cvatnja traje 15-ak dana. Zbog rane cvatnje za narcis se kaže da je jači od snijega.

Narcisi u loncima koji se drže u unutarnjim prostorima mogu cvjetati izvan uobičajene sezone, najčešće zimi. Nakon što jednom procvjetaju treba ih presaditi u zemlju u vrt jer vjerojatno neće ponovo cvjetati u loncu.

Narcis je trajnica koja izraste u visinu od 20 do 40 cm. Voli osunčane i poluosučane ekspozicije.

NARCIS: Predivan cvijet uz koji se vežu zanimljive legende

Sadnja narcisa u vrtu

Lukovice narcisa se sade u rujnu, listopadu ili eventualno početkom studenog.
Potrebno je iskopati rupu tri puta dublju od dužine lukovice kako bi zemlja sačuvala lukovicu od smrzavanja tijekom zime. Lukovicu treba postaviti sa vrškom prema gore.
Treba zasaditi desetak lukovica na istom prostoru kako bi se stvorile lijepi otoci žutih cvjetova.
Lukovice sadite na udaljenosti od 5 do 10 cm jednu od druge.
Zasadite lukovice na različitim dijelovima vrta koji nisu jednako osunčani kako bi narcisi cvjetali u različito vrijeme i tako produžili sezonu cvjetanja.

Sadnja narcisa u teglama

Narcis se može uzgajati i u loncima, u zatvorenom prostoru.

NARCIS: Predivan cvijet uz koji se vežu zanimljive legende

U lonac u kojem ćete uzgajati narcis staviti sloj zemlje 3 do 4 cm. Na njega staviti 2- 3 lukovice da se lagano dodiruju kao bi se dobila kompaktna cjelina jednom izraslih narcisa. Smjestite lonac na svježe, tamno i relativno vlažno mjesto.
Čim počnu izbijati listovi smjestite lonac na osvijetljeno i malo toplije mjesto (od 10-15°).

Njega narcisa

Nakon cvjetanja stabljike i listovi moraju požutjeti i osušiti se prije nego što se porežu do razine cemlje. Na taj način biljka stvara rezerve i narcisi će cvjetati i sljedeće godine.
Narcisi se mogu gnojiti i dok su u cvatu.

Cvijet opasne ljepote – legenda o Narcisu

Legenda o Narcisu potječe iz grčke mitologije. Narcis je bio lijepi mladić koji je brutalno odbacio ljubav nimfe Echo. Bogovi su ga stoga okrutno kaznili da može voljeti samo sebe samoga. Od toga i dolazi izraz narcisoidnost.
Nakon kazne, svakoga dana Narcis je odlazio diviti se odrazu svog lica u izvoru vode. Jednoga dana pokušao je čak i poljubiti odraz svog lica, pao je u vodu, utopio se i pretvorio se u cvijet – narcis.

NARCIS: Predivan cvijet uz koji se vežu zanimljive legende

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.