Cvijeće na balkonu, Vrtno cvijeće

Ne kupujte skupe presadnice, ovih 10 biljaka bez problema možete uzgojiti iz sjemena

Ne kupujte skupe presadnice, ovih 10 biljaka bez problema možete uzgojiti iz sjemena

Vrtlarenje itekako može biti skup hobi, no poprilična uštedu možete ostvariti tako da kupite sjeme i sami uzgojite presadnice.

Jednogodišnje biljke zasađene iz sjemena cvjetat će tijekom čitavog vegetacijskog razdoblja, a neke će se možda čak i same zasijati te će predstavljati bonus za sljedeću godinu. Višegodišnje cvijeće uzgojeno iz sjemena možda neće cvjetati tijekom svoje prve vegetacijske sezone, no iduće godine bit će spremno kreirati prekrasne cvjetne prizore u vrtu, piše tportal.

Sadnja cvijeća iz sjemena financijski je znatno isplativija, a ove sorte predstavljaju neke od najboljih izbora za to.

1. Različak

Ovi plavi cvjetovi izgledaju poput minijaturnih karanfila i vrlo su privlačni leptirima. Nakon zadnjeg proljetnog mraza posijte sjeme izravno u gredicu, a ako ga želite posaditi ranije, onda to učinite šest do osam tjedana prije predviđenog datuma zadnjeg mraza – smjestite ih na zatvoreno, a kada temperature porastu, presadite ih u vrt.
Cvjetat će od sredine ljeta do prvog jesenskog mraza i zahtijevati vrlo malo brige, jer dovoljno ih je zaliti tijekom sušnog razdoblja.
Na kraju vegetacijske sezone skupite mahune sjemena i posijte ih iduće godine.

2. Neven

Ovi cvjetovi su obično svijetložute do tamnonarančaste boje i predstavljaju lijepu biljku za žardinjere ili rubove vrta. Izravno posijte sjeme u vrtu nakon zadnjeg mraza ili započnite sijanje u zatvorenom prostoru šest do osam tjedana prije toga. Zatim samo uživajte u prekrasnim prizorima jer će neven sam rasijati sjeme iz sezone u sezonu.
U područjima viših temperatura potrebno mu je osigurati popodnevnu zaštitu od sunca i održavati tlo umjereno vlažnim.
Također, preporučljivo je ukloniti ocvale cvjetove jer će se tako potaknuti cvatnja. [Više informacija na ovom linku]

3. Pakujac (Aquilegia)

Upečatljivi cvjetovi ovih trajnica koje cvjetaju u proljeće i rano ljeto dolaze u različitim bojama. Dopustite im da same rasiju sjeme i vraćat će se iz sezone u sezonu uz minimalno njege i brige. Pakujac može podnijeti različite uvjete uzgoja, no ono na što svakako treba obratiti pažnju je dobro drenirano tlo.
Također, uklanjanje stabljike nakon završetka cvatnje može produžiti razdoblje cvatnje.

4. Uresnica ili kozmos

Kozmos je prekrasno rezano cvijeće kao stvoreno za bukete, a cvate čitavo ljeto. Ovo je jednogodišnja biljka, no obično je samonikla, a radi se o cvijetu vrlo malih zahtjeva koji uspijeva čak i na siromašnom tlu.
Posijte sjeme nakon zadnjeg mraza u proljeće ili započnite sa sadnjom u zatvorenom prostoru šest do osam tjedana prije toga.
Posadite ga na mjesto koje je zaštićeno od jakog vjetra, a ocvale cvjetove uklonite kako biste potaknuli dodatnu cvatnju. No svakako ostavite nekoliko cvjetnih glavica ako želite da biljka sama rasije sjeme. [Više informacija na ovom linku]

5. Noćna frajla

Ovi cvjetovi rastu kao trajnice u toplim podnebljima, a prije nego ih posadite direktno u vrt provjerite je li prošla opasnost od mraza ili to prvo učinite u zatvorenom prostoru.
Cvjetovi noćne frajle otvaraju se u poslijepodnevnim satima, po čemu su i dobili ime te su lijepog mirisa. Cvatu od sredine ljeta do jeseni i ne zahtijevaju mnogo održavanja. [Više informacija na ovom linku]

6. Kadifa

Sjemenke kadife potrebno je saditi svake godine jer se radi o jednogodišnjoj biljci, no ako uklanjate uvele izdanke, cvjetat će čitavog ljeta.
Tijekom najtoplijeg dijela ljeta cvatnja bi se mogla smanjiti, no zato će zablistati približavanjem jeseni. Dio sjemena sačuvajte na kraju sezone i iskoristite ga za ponovnu sadnju sljedeće godine.
U područjima visokih temperatura ovoj biljci će odgovarati poslijepodnevna hladovina te ravnomjerno vlažno tlo. [Više informacija na ovom linku]

7. Vrtni slak

Prekrasna rascvjetana loza je jednogodišnja biljka, a dobar je izbor za vrtne rešetke i sjenice. Zasađenoj iz sjemena nerijetko će biti potrebno sve do kraja ljeta da procvjeta.
Međutim, ako počnete sa sadnjom sjemenki u zatvorenom prostoru oko šest tjedana prije predviđenog datuma zadnjeg mraza, počet će cvjetati ranije u vegetacijskoj sezoni nego ako ih posijete izravno u vrtu. Nakon što se primi u zemlji, vrtni slak će se sam zasijati te se vraćati iz godine u godinu.
Zalijevajte ga otprilike jednom tjedno kako biste osigurali ravnomjernu vlagu i koristite gnojivo s niskim udjelom dušika jednom mjesečno ili po potrebi tijekom vegetacije. [Više informacija na ovom linku]

8. Prkos

PRKOS: Veoma zahvalna biljka, otporna na sušu i bolesti, lako se razmnožava...

Ovo cvijeće dobro pokriva tlo na mjestima koja su većinom dana izložena suncu. Jako dobro podnosi sušu i zahtijeva vrlo malo brige, a obično nema problema sa štetočinama ili bolestima sve dok tlo ima dobru drenažu.
Posijte sjeme izravno u vrt nakon zadnjeg mraza ili u zatvorenom prostoru nekoliko tjedana ranije.
Početak cvatnje očekujte u ljeto, a trajat će sve do dolaska mraza u jesen. Ocvale cvjetove možete otkinuti kako biste potaknuli daljnje cvjetanje ili ostavite neke od njih kako biste potaknuli samoniklost. [Više informacija na ovom linku]

9. Dragoljub

Ovo cvijeće uopće nije zahtjevno te čak i kada zaboravite na njega nagradit će vas cvatnjom. Listovi i cvjetovi su jestivi i često se dodaju u salate, a dragoljub je vrlo popularan i kao rezani cvijet zbog svog opojnog mirisa i lijepe boje. Može podnijeti siromašno i suho tlo, iako ga je preporučljivo zalijevati tijekom dužih sušnih razdoblja, a dobro će mu doći u zaštiti od poslijepodnevnog sunca u područjima tople klime. Preskočite prihranjivanje jer jako bogato tlo može negativno djelovati na njegovu cvatnju. [Više informacija na ovom linku]

10. Suncokret

Suncokreti ne počinju cvjetati sve do kasne sezone, obično od srpnja do kolovoza. Ali kada ti divovski cvjetovi konačno izniknu, svako čekanje će se isplatiti.
Posadite sjeme u vrtu nakon posljednjeg mraza, idealno na mjestu zaštićenom od jakog vjetra. Sjeme posijano u zatvorenom prostoru obično će cvjetati otprilike u isto vrijeme kao i sjeme posijano izravno u vrtu, tako da zapravo nema koristi od ranog zasijavanja. Suncokreti su jednogodišnje biljke, tako da ćete morati sačuvati dio sjemena za ponovnu sadnju sljedeće godine.
Pokrijte nekoliko glavica sjemena mrežom, tako da se mogu osušiti, a da ih ptice ne pojedu. [Više informacija na ovom linku]

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.