Vrtno cvijeće

KLEMATIS: Prekrasna penjačica, istovremeno nježna i otporna, evo kako je saditi, njegovati, orezivati…

Klematis je popularna višegodišnja biljka penjačica, pripada vrsti pavitine, a krase ga prekrasni cvjetovi. Treba napomenuti da postoji i nekoliko grmolikih sorti, ali penjačice su daleko popularnije.

Zbog činjenice da raste poput vinove loze, ovu prekrasnu biljku možete dodati u vrt na bezbroj kreativnih načina: možete je posaditi uz sjenicu, uz ogradu ili čak kraj samostojeće rešetke, piše tportal.

Uobičajene sorte su Jackmanii, Happy Purple Jack i Avant Garde, a sve one cvatu prekrasnim jarko ružičastim ili ljubičastim cvjetovima.

Ako klematis sadite prvenstveno radi cvijeća i dodavanja boje u krajobraz, tada je preporučljivo posaditi nekoliko različitih sorti s razmaknutim vremenom cvatnje. Na taj način moći ćete uživati u prekrasnim prizorima tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

Kako posaditi klematis

Premda ju je moguće uzgajati i žardinjerama, ovu biljku je ipak najbolje posaditi direktno u zemlju.

POželjno je da tlo bude ocjedito, a prilikom sanje bi trebalo oko biljke staviti dosta komposta, kako bi joj osigurali hranjive tvari.

Klematis voli sunce, tako da ga treba saditi na osunčano mjesto, ali isto tako voli hladiti svoj korijenski sustav, pa da je dobro nešto dublje posaditi, a potom oko zasađene biljke staviti malč.

Kako njegovati klematis

Klematis voli vlagu, ali ne bi trebali “sjediti u vodi”. Također, ova penjačica voli prihranjivanje, stoga je dva do tri puta godišnje nahranite organskim gnojivom namijenjenim cvjetnicama.

Kako orezivati klematis

Kod orezivanja treba biti oprezan, jer to kod ovih biljaka može biti nezgodno stoga što različite sorte zahtijevaju različite načine rezidbe.

Kod nekih vrsta, poput klematisa iz skupine Montana i sorte Alpina, cvjetovi se javljaju na starom drvetu i to u rano proljeće. Zato se kod njih rezidba svodi na uklanjanje mrtvih ili oštećenih dijelova bilje i može se izvesti u bilo koje doba godine.

Neke druge sorte, poput Bee’s Jubilee i Nelly Moser,  one cvatu u kasno proljeće, i to i na novom i na starom stablu. Opće pravilo za ovu vrstu je da se orezuju u kasnu zimu ili rano proljeće, i to kada se pupoljci počnu izbijati, a orezuju se tik iznad pupova.

Treća skupina, koja uključuje već spomenutu sortu Jackmanii te sortu Viticella,  cvjeta na novom drvetu ljeti ili u jesen. Prema riječima stručnjaka, orezivanje ove vrste je najlakše – jednostavno ga pustite da raste. Ova sorte su vrlo izdašne i svake će godine iz krošnje izrasti novi izboji koji će dati obilje cvjetova.

Na kraju, neka vas sve ovo o specifičnim varijacijama orezivanja ne obeshrabri jer klematis je dovoljno otporan da pogrešno orezivanje neće pretjerano narušiti njegov rast.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.