Cvijeće u kući

SPATIFILUM: Cvijet idealan za početnike, pročišćava zrak i prostor čini zdravim

Spatifilum (lat. Spathiphyllum), kojeg još zovu i jedro ili jedarce, mirni ljiljan te ženska sreća, iznimno je popularna biljka jer brzo raste, ima jako lijepe cvjetove, bujno lišće i lako se uzgaja.

Popularan je i zbog toga što pročišćava zrak i čini zdravijim prostor u kojem raste.

Spatifilum je egzotična biljka koja potječe iz Južne Amerike i pripada porodici kozlaca – Araceae.

Karakteristična je po bijelim cjetovima koji podsjećaju na jedro i po sjajnim zelrnim listovima. Vrlo je čest za kupiti u teglama na svima mjestima gdje se prodaje cvijeće.

Uzgoj spatifiluma

Spatifilum se lako održava i uzgaja. Potrebno mu je pronaći odgovarajuće mjesto i pravilno dozirati zalijevanje. Jednako dobro rasti će na svijetlim položajima, kao i u sjeni. Ne smije biti izložen sunčevim zrakama, pa ga je najbolje smjestiti pored prozora okrenutog prema sjeveru. Be voli propuh, a voli i toplu i vlažnu klimu.

Idealna temperatura je između 13 i 35° C.

Njega spatifiluma

Spatifilum ne zahtijeva preveliku njegu pa je stoga idealan za početnike te za sve one koji zbog drugih obveza svoje biljke ponekad zanemare.

Treba ga zalijevati jednom do dva puta tjedno, a jednom mjesečno u vodu možete staviti tekuće gnojivo. Zimi zalijevanje treba prorijediti.

Budući da voli vlažan prostor, spatifilum bi bilo dobro redovito prskati vodom, a lišće čistiti od prašine. Ako mu požuti lišće, znači da je zrak presuh.

SPATIFILUM: Cvijet idealan za početnike, pročišćava zrak i prostor čini zdravim

Zanimljivosti o spatifilumu: otrovan, ali koristan

Spatifilum je biljka otrovna i za životinje i za ljude i stoga se mora držati izvan dohvata djeci i kućnim ljubimcima.

Ova biljka poznata je po tome što upija zračenja od računalnih monitora ili televizora. Spatifilum upija toksine iz boja ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizira radijaciju elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računala ili TV-a.

Također, mnogi je rado smještaju u kupaonice, jer dobro uklanja gljivice koje se pojavljuju na vlažnim površinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.