Cvijeće u kući

SUKULENTI: Biljke koje izgledaju vrlo efektno, a ne zahtijevaju puno brige

SUKULENTI: Biljke koje izgledaju vrlo efektno, a ne zahtijevaju puno brige

Želite li uljepšati dom biljkama koje ne traže previše pažnje, a lijepo se nadopunjuju s ostalima te imaju više vrsta zanimljivog izgleda, onda su za vas – sukulenti.

Iako ih često zovu kaktusima, sukulenti su zapravo biljke mesnatih listova i u njima, kao i u korijenu, zadržavaju vodu pa ih ne treba često zalijevati. Također, većinom imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova pa zbog toga lako zadržavaju vlagu. Inače ih ima nekoliko desetaka porodica, a među poznatijima su agave (Agavaceae) i žednjaci (Crassulaceae).

sukulenti

Važno je da imaju dovoljno svjetla, a zbog raznolikih oblika ukrasit će svaki dom. Štoviše, možete ih nekoliko posložiti u duguljastu posudu i dobit ćete prekrasan mali cvjetnjak zanimljivog izgleda.

Držite li ih u teglicama, nakon zime ih stavite na balkon ili terasu, a zatim opet vratite. I ne brinite, jako su prilagodljivi pa dobro podnose ovakve promjene.

Južna strana najbolje je mjesto za ove slatke biljke jer vole svjetlo. Ukoliko se izdužuju, znači da nisu na dobrom mjestu, a ljeti ih, kao i sve druge biljke, treba nešto češće zalijevati. Da je vrijeme za zalijevanje, znat ćete vrlo jednostavno – ako je zemlja suha na dodir.

Prečesto zalijevanje uzrokovat će meke i žute listove. Da biste to izbjegli, napravite drenažu – na dno posude možete staviti kamenčiće pa će voda biti oko njih, a zemlja uzimati koliko joj treba. Druga opcija je posuda s rupicama na dnu pa će višak vode moći otjecati.

Njihova draž prvenstveno je u raznolikom izgledu, a u dekorativnim posudama ili primjerice starim staklenkama, koje možete ukrasiti, sukulenti su jako lijepa fokalna točka na stolu.

Osim toga, pojedine vrste korisne su za zdravlje, poput čuvarkuće. U narodnoj medicini se vjeruje da listovi čuvarkuće uspješno liječe bol u uhu, kožne bolesti, upale, ali i bronhitis, pa čak i tumore.

Izvor: Tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.