Cvijeće na balkonu, Vrtno cvijeće

TRATINČICA: Skromna i prekrasna, evo kako je uzgojiti iz sjemene, kako je njegovati…

TRATINČICA: Skromna i prekrasna, evo kako je uzgojiti iz sjemene, kako je njegovati...

Kad netko spomene tratinčice, vjerojatno se prvo sjetimo malih, bijelih, livadnih tratinčica (lat. Bellis perennis) koje možete brati i iz njih raditi male cvjetne krune.

No, postoji više različitih vrsta prikladnijih za uzgoj u vrtu i nema smisla da puno raspravljamo o uzgajanju livadnih tratinčica. Zato ćemo danas pričati o jednoj šarenijoj verziji pod nazivom pomponette.

TRATINČICA: Skromna i prekrasna, evo kako je uzgojiti iz sjemene, kako je njegovati...

Ova verzija tratinčica grmolika je biljka koja će više godina zaredom krasiti vaš vrt.

Cvjeta od ožujka do lipnja, a cvjetovi su ili bijeli ili crveni ili rozi, a mogu biti i kombinacija više opcija – veliki su, imaju žutu sredinu i izgledaju pomalo bobičasto zbog brojnih latica koje nisu plosnate.

Uzgoj i njega tratinčica

Ovi grmići najbolje se snalaze na sunčanim prostorima ili onima koji su u polusjeni.

Mogu izdržati više-manje sve temperature i većinu vremenskih uvjeta, osim ekstrema naravno, a dobro će podnijeti i hladnoću. Svaka dva tjedna trebali biste im omogućiti neku vrstu dodatne hrane ili gnojiva.

Tratinčice su vrlo samoodržive biljke i u većini slučajeva ih ne morate zalijevati osim u slučaju suše.

TRATINČICA: Skromna i prekrasna, evo kako je uzgojiti iz sjemene, kako je njegovati...

Kad cvjetovi budu najveći i “najsočniji”, tada morate imati na umu da na prve znakove suhog lišća i latica morate malo zaliti cvijet, ali nemojte da vam to pređe u svakodnevnu naviku.

Izuzetak je vrijeme najvećih ljetnih žega poželjno ih je umjereno zalijevati dva puta dnevno – ujutro i uvečer.

Sadnja tratinčica

Proljeće i jesen idealno su vrijeme za saditi ove divne biljke. Tada su temperaturni uvjeti najbolji, izbor u vrtnim centrima jest najveći.

Ako želite tratinčice uzgojiti iz sjemena, možete ih u plastenik posijati već u rano proljeće, a zatim ih, kad biljčice porastu, u kasno proljeće ili rano ljeto, rasaditi na mjesta na kojima ih želite uzgajati. To mogu biti osunčana i ocjedita mjesta u vrtu, ali i posude za cvijeće u kojima će tratinčice također obilno cvasti.

TRATINČICA: Skromna i prekrasna, evo kako je uzgojiti iz sjemene, kako je njegovati...

Tratinčice možete sijati i na otvorenom, i to u srpnju ili kolovozu,  ali u tom slučaju prve cvjetove možete očekivati tek sljedeće godine.

Ako već imate tratinčice u svom vrtu, možete ih razmnožiti diobom busena u vrijeme cvatnje.

Ova prekrasna cvjetnica često se sadi u kombinaciji s maćuhicama.

Tratinčica je jestiva

Mladi listovi i zeleni pupoljci mogu biti odlična jestiva dekoracija. Dakle, što se tiče livadnih tratinčica, ali i pomponette verzije u svom mlađem izdanju, mladi listovi se ponekad koriste kao jestiva dekoracija, a u rjeđim slučajevima kao dio salate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.