Vrtno cvijeće

10 najmirisnijih cvjetova koje možete posaditi u svom vrtu

I među sortama cvijeća koje ne odlikuje opojni miris, poput suncokreta, tulipana i kala, mnogo je onih koje jednostavno obožavamo i redovito ih imamo u svom vrtu.

Ipak, u mirisnom cvijeću posebno snažno uživamo, a mnoge mirišljave vrste nas podsjećaju na neke lijepe dane. Recimo one koje smo proveli u roditeljskoj kući ili kod bake i djeda.

Izbor mirisnog cvijeća doista je bogat – ove sorte dolaze u različitim oblicima, veličinama i vrstama, od onih koje rastu na drveću do sitnih, kompaktnih cvjetova smještenih tik do tla. Neki su jednako upadljivi koliko i mirisni, dok drugi ne izgledaju baš naročito, ali kad se nagnete i pomirišite, iznenade vas, piše tportal.

Kako biste svoj vrt pretvorili u pravu mirisnu oazu, svakako u obzir uzmite sadnju nekih od ovih 10 najmirisnijih cvjetova:

1. Ruža

Postoji puno varijacija i vrsti jednog od najpopularnijih cvjetova, a osim izgledom razlikuju se i mirisom. Ruže imaju širok raspon mirisa, uključujući voćne note (‘Jude the Obscure’ je izvrstan), mošusni miris (poput ‘Snow Goose’) i ‘klasični’ miris ruže (poput ‘Gertrude Jekyll’).

2. Gardenija

Omiljeni miris u svijetu parfema, gardenija još opojnije miriše u vrtu. Ovi mliječno-bijeli cvjetovi donose snažan, egzotičan miris vašem vrtu. [Više detalja na ovom linku]

3. Mirisna grahorica

Vrste ove jednogodišnje biljke koja raste u obliku vinove loze razlikuje se razlikuju po mirisu, a najklasičnije su sorte one poput vrste ‘Cupani’. Njihov je miris dovoljno jak da se širi ulicom, što objašnjava zašto su prava poslastica u vrtu.

4. Dafna

Nagrađujući nas na samom kraju zime, cvjetovi dafne formiraju se na malim grmovima. Prekrasni pupoljci ispuštaju najslađi, svjež i čist miris, aromatizirajući zrak oko grma.

5. Anđeoska truba

ANĐEOSKA TRUBLJA: Kako uzgojiti i njegovati ovu biljku raskošnih cvjetova?

Iako je ova biljka otrovna, njezin miris itekako je opojan. Ispuštajući miris tek kada sunce zađe, prekrasno cvijeće u obliku truba zrak obavija prekrasnom, egzotičnom aromom. Smješteni na granama malog tropskog stabla, žuti pupoljci vise poput prevelikih, naopako okrenutih cvjetova tikve. [Više detalja na ovom linku]

6. Jorgovan

Većina ljudi voli opijajući miris jorgovana, no neki ga pak smatraju čak i preintenzivnim. Međutim, ako vam se sviđaju, posadite neke od grmova s više stabljika uz rub vrta ili terase – i očekujte da ćete biti oduševljeni.

7. Frezije

Zasađene u jesen kao lukovice, frezije se pojavljuju u proljeće u obliku zvonastih cvjetova poredani duž jedne stabljike. Ovo cvijeće dolazi u različitim nijansama, uključujući bijelu, zlatno žutu, narančastu, crvenu, ružičastu, ljubičastu, boju lavande, ljubičastu te dvobojne sorte.

8. Narcis Paperwhite

Vrlo snažnog mirisa, ovaj narcis izaziva podjele: ili volite ili mrzite ovu vrstu narcisa. Posadite ove cvjetove kao lukovice i očekujte da će procvjetati u kasnu zimu ili rano proljeće. A onda je na vama da odlučite djeluje li njegov mošusni miris opijajuće ili odbijajuće.

9. Tuberoza

Još jedan mirisni cvijet posađen kao lukovica u jesen. Ovi cjevasti cvjetovi tropskog izgleda cvjetaju od ljeta do jeseni. Njihov miris dat će vam osjećaj kao da ste na odmoru – čak i kada stojite u vlastitom vrtu.

10. Pajasmin

Ovaj cvjetni grm prepunjen je malim bijelim cvjetova u proljeće ili rano ljeto. Najbolji od svega je slatki, citrusni miris njegovih cvjetova – iako oni zapravo nisu cvjetovi citrusa. Oni su, međutim, odlična alternativa za vrtlare u područjima čija je klima prehladna za uzgoj stabala naranče.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.