Cvijeće u kući

ŠEST POPULANIH SOBNIH BILJAKA: Kako ih njegovati da bi dobro napredovale?

Uobičajeno je da svi u svome domu imamo po neku kućnu biljku. One nam uljepšavaju dom, ali i popravljaju raspoloženje te mogu prostor činiti zdravijim i ugodnijim.

No, dok birate biljke, dobro se raspitajte koji su uvjeti za održavanje potrebni i možete li ih ispuniti. Mnoge nas biljke mogu privući lijepim izgledom, ali to ništa ne vrijedi ako nakon tjedan dana u stanu propadnu jer im ne možete pružiti potrebne uvjete, piše tportal.

U nastavku pročitajte kakve uvjete treba osigurati za neke od biljaka koje se najčešće uzgajaju u stanovima.

1. Paprati

Inače su jako raširene u vanjskom okruženju, ali postoji nekoliko vrsta koje su namijenjene za stan – Adiantum, Asplenium, Nefrolepis ili, pak, gospin vlasak i zidna rutica. Potrebno im je dosta vlage i vole kada ih bar jednom mjesečno operete tušem.

2. Drvo života
Pazite ga gdje ćete ga postaviti jer mu ne treba previše svjetlosti i nije dobro da se nalazi na direktnom suncu.

3. Spatifilum
Ova biljka poznata je po tome što upija zračenja od računalnih monitora ili televizora. Redovno je zalijevajte, a jednom mjesečno u vodu možete staviti tekuće gnojivo. Ne zahtijeva puno svjetlosti i ne preporuča se izlagati direktnom svjetlu. [Više detalja na ovom linku]

4. Ficus benjamina
Ovoj je biljci potrebno dosta dnevnog svjetla, ali zbog osjetljivih listova nije dobro da bude izložena direktnoj svjetlosti.
Pripazite da posuda u kojoj je zasađena biljka ima dobru drenažu, a zalijevajte je kada zemlja na dodir djeluje suho.

5. Sobne palme
Iako postoji na tisuće vrsta palmi, samo su neke pogodne za držanje u kući – Chrysalidocarpus lutescens, Howea forsteriana, Chamaedorea ili Rhapis excelsa. Lakše ih je održavati jer ne trebaju puno svjetlosti, ali znajte da jako sporo rastu.
Kad ih sadite, odaberite duboku posudu kako bi korijen imao mjesta.

6. Orhideje

Orhideje su idealne za prozorsku dasku ili, primjerice, stol koji je u blizini izvora svjetla. Postoji puno vrsta orhideja i zahtijevaju različite uvjete. Stoga se dobro raspitajte pri kupnji kako njegovati vrstu koju ste odabrali.
Orhideje obično zahtijevaju kiseli supstrat i treba ih zalijevati odstajalom vodom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.