Cvijeće u kući

10 sobnih biljaka koje jako dobro uspijevaju i na mjestima s malo svjetlosti

10 sobnih biljaka koje jako dobro uspijevaju i na mjestima s malo svjetlosti

Mnogi ljubitelji sobnog bilja suočavaju se s problemom kako uspješno uzgajati biljke ne baš svijetlom prostoru. Mnogim biljkama treba mnogo svjetla, nekima, poput mini ruže, i izravno sunčevo svjetlo, ali srećom postoje i one koje po tom pitanju nisu zahtjevne, neke uspijevaju čak i u sjenovitim kutovima stana.

U nastavku pročitajte kratke opis sedam takvih biljaka:

1. Dracena

Dracena (ženski zmaj) je nezahtjevna biljka iz porodice Agavaceae. Potječe iz područja tropskih i suptropskih krajeva gdje postoji oko 150 vrsta, u prirodni naraste do 15 metara u visinu, a u kućnim uvejtima do 3 metra. Lako prilagođava životu u zatvorenom prostoru. Jedino o čemu treba voditi računa kod uzgoja ove biljke je da se ne pretjera u zalijevanju.

2. Monstera

Jedna od najomiljenijih sobnih biljaka, ima lijepe dekorativne listove, naraste do tri metra u visinu, a nije zahtjevna za uzgoj. Ne vole izravnu sunčevu svjetlost i uspijevat će u sjenovitim mjestima. Pazite da zemlja ima dovoljno vlage, ali ne pretjerujte sa zalijevanjem. Zalijevajte tek kada se osuši gornji sloj zemlje. Vrlo je važno ne rezati vanjske korijene jer oni čine potporanj cijelog biljci.

3. Paprat

BOSTONSKA PAPRAT: Šarmantna čupavica koja vlaži i pročišćava zrak

Bostonska paprat (nefrolepis, kućna paprat, sobna paprat, američka kovrčava paprat, kovrčava paprat, ljestvičarska paprat, lat. Nephrolepis exaltata) prepoznatljiva razbarušenom zelenom lišću, omiljena je biljka koja dodaje šarm svakom prostoru. Osim toga, spada u skupinu biljaka koje su prirodni pročišćivaći i ovlaživači zraka.
Ne voli toplinu i svjetlo tako da je hladnom mjestu s visokom vlagom i indirektnim svjetlom idealan položaj za držanje ove bilje. [Više detalja na ovom linku]

4. Sanseverija

Sanseverija ili svekrvin jezik je biljka iz roda lisnatih sukulenata porijeklom iz tropske Afrike. Poznata je pod nazivima sabljica, sablja, sabljarka i indijansko pero.
Iza zanimljivog naziva krije se biljka koja je idealna za uzgoj u kući, čak i u spavaću sobu jer tijekom noći proizvodi kisik, što je rijetkost kod biljaka. [Više detalja na ovom linku]

5. Aspidistra

Aspidistra (poznata i kao željezna dama ili željezni cvijet) jedna je od sobnih biljaka za koje se kaže da su neuništive. Može preživjeti jako puno zanemarivanja i živjeti u uvjetima u koje mnoge druge biljke ne bi preživjele. Jako lijepo uspijeva i u sušim ili vlažnim uvjetima, pa je sjajan odabir za sve one koji često putuju pa ne mogu redovito zalijevati svoje biljke, kao i za one koji ih s vremena na vrijeme jednostavno zaborave zaliti.

6. Puzajući fikus

Puzajući fikus (Ficus pumila), zimzelena trajnica iz porodice dudova, često se gaji kao sobna biljka, i to kao puzavica i kao viseća biljka. Ovu biljku najbolje je držati na mjestu s dosta difuznog svejtla, ali odlično uspijeva i na sjenovitom mjestu.

7. Pepperomia

Biljka podrijetlom iz tropskih prašuma, voli vlagu i toplinu, ali ne pretjerano zalijevanje i izravnu sunčevu svjetlost. Ako je zrak u prostoriji suh, biljku povremeno poprskajte vodom, a što se zalijevanja tiče, ne morate poduzimati ništa dok ne primijetite da je gornji sloj zemlje suh.

8. Zamija

ZAMIJA: Biljka novca i sreće koja uspijeva svima

Zamija je jako zahvalna bilja, ne zahtijeva nikakvu osobitu njega, a nije previše izbirljiva ni po pitanju supstrata u kojem je uzgajate. No, na neke stvari ipak treba paziti. Prije svega, pazite da vaša zamija ne bude izravno izložena sunčevim zrakama te da joj ne bude prehladno. Temperatura prostora u kojem je držite ne bi smjela padati ispod 15 °C, a optimalna temperatura za ovu biljku je 18 – 24 °C. [Više detalja na ovom linku]

9. Spatifilum

Ova biljka, koju još zovu i jedro ili jedarce, mirni ljiljan te ženska sreća, iznimno je popularna jer brzo raste, ima jako lijepe cvjetove, bujno lišće i lako se uzgaja. Popularan je i zbog toga što pročišćava zrak i čini zdravijim prostor u kojem raste. Spatifilum voli i toplu i vlažnu klimu, a ne voli propuh i izravnu sunčevu svjetlost.[Više detalja na ovom linku]

10. Đavolji bršljan

Đavolji bršljan (zlatni puzavac, zlatni scindapsus, lat. Epipremnum aureum) je sobna biljka koju je vrlo jednostavno njegovati i razmnožavati. Može podnijeti slabo svjetlo i neredovito zalijevanje, ali je, da bi biljka dobro napredovala, poželjno održavati tlo vlažnim. Najbolje ga je držati u dnevnom boravku i drugim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi, jer je odličan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz zraka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.